Architekt Řičář má jít za praní špinavých peněz a podvody s dotacemi do vězení

Praha – Architekt Marek Řičář, který figuroval jako klíčový svědek v tzv. kauze Budišov, má jít za dotační podvod za 15,5 milionu korun a za praní špinavých peněz na sedm let do vězení. Rozhodl o tom Městský soud v Praze. Zároveň má Řičářův majetek propadnout státu a soud mu také na pět let zakázal vykonávat funkce například statutárního orgánu ve společnostech zabývajících se projektovou činností. V případu figuroval i Jiří Bažant, kterému soud vyměřil za stejné tresté činy pětiletý trest. Josefa Kamenského uznal soud vinným z dotačního podvodu a vyměřil mu tříletý trest vězení podmíněně odložený na zkušební dobu tří let. Václavu Vítovi uložil za praní špinavých peněz trest 18 měsíců vězení podmíněně odložený na zkušební dobu dvou let. Verdikt je zatím nepravomocný a lze se proti němu odvolat.

Obžaloba viní bývalého předsedu Sdružení obcí Podještědí Josefa Kamenského, bývalého ředitele a společníka obecně prospěšné společnosti Bono Publico a bývalého jednatele společnosti Atelier Habitat Řičáře a někdejšího člena správní rady Bono Publico, bývalého koordinátora projektů v Atelieru Habitat a jednatele společnosti Synergie Jiřího Bažanta z toho, že v roce 2005 od ministerstva pro místní rozvoj podvodně vylákali dotaci ve výši 15,5 milionu korun na zpracování dokumentace k projektu Bono Publico Čechy, jehož náklady měly dosáhnout 311 milionů korun. Podle Řičáře šlo mimo jiné o vybudování multimediálních komunikačních center v regionech.

Podle spisu však obvinění neměli zajištěny potřebné peníze na financování projektu a ministerstvu předložili nepravdivé a zkreslené podklady. Projekt neměli v úmyslu nikdy realizovat, stojí v obžalobě. Přes 15 milionů korun ministerstvo podle spisu poslalo na účet žadatele – tedy Sdružení obcí Podještědí. Podle obžaloby všichni tři jednali v úmyslu obohatit zejména Řičáře a jím ovládané společnosti. Finance byly podle spisu převedeny na účet Bono Publico, odkud část peněz Řičář vybral nebo dále převáděl, například na účty společností AH nebo Synergie.

Reportáž Jitky Szászové (zdroj: ČT24)

Firmu Synergie tehdy podle obžaloby vlastnil Bažant, Řičářovi, od něhož ji převzal, však umožnil neomezený přístup k jejímu bankovnímu účtu. Část peněz, 1,1 milionu korun, Řičář podle spisu převedl i na účet bývalého manažera projektů v Bono Publico a někdejšího pracovníka Krajského úřadu v Liberci Víta, který podle obžaloby o podvodu věděl. Většinu z nich prý Vít vybral, předal Řičářovi a nechal si 50 tisíc korun.

Čtveřice dnes obvinění znovu odmítla při svých závěrečných řečech. Prostřednictvím obhájců navrhli soudu, aby je obžaloby zprostil v plném rozsahu. „Ve vztahu k obžalobě, tak, jak tady byla projednávána, se cítím zcela nevinen,“ uvedl například Řičář. „Necítím, že bych něco udělal s úmyslem obohatit se,“ řekl zase Kamenský. „Že bych byl takový lidumil, že bych to pro pana Řičáře udělal, aby se napakoval, tak to teda nejsem,“ dodal. Žalobce Boris Havel naopak trval na potrestání všech čtyř mužů.

Vydáno pod