ČT upozornila na nedostatky v ČSSZ, ministr šéfku odvolal

Praha - Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09) odvolal ústřední ředitelku České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ) Boženu Michálkovou. Česká televize upozornila dříve na to, že správa nedodržuje devadesátidenní správní lhůty, někdy je dokonce překračuje na dvojnásobek. Ke konci září šlo o více než 2 500 případů. Od listopadu Michálkovou ve funkci nahradí současný ředitel České správy v Českých Budějovicích Vilém Kahoun.

„Nejde to vyhodnotit jinak, než jako manažerské pochybení, prostě nedocenění závažnosti situace,“ komentoval ministr odvolání ředitelky, kterému po reportáži ČT předcházela kontrola ze strany ministerstva. Drábek si od nově vybraného šéfa slibuje zlepšení situace v několika týdnech. „Nejzazší termín je konec letošního roku,“ ohlásil svou představu Drábek.

Správa v současnosti nedodržuje devadesátidenní správní lhůtu, kterou má navíc oproti ostatním úřadům ještě o 30 dní delší. Nejvíce na to doplácejí lidé, kterým lékař sebere invalidní důchod. Do doby, než správa rozhodne, totiž zůstávají bez příjmu.

Reportáž Terezy Krásenské (zdroj: ČT24)

Změna, která měla vyřizování problému urychlit, se ale docela minula účinkem. Národní rada zdravotně postižených řeší průměrně 5 případů denně. Od 1. ledna tohoto roku se totiž proti nepříznivému rozhodnutí nepodává žaloba rovnou k soudu, lidé se s odvoláním musejí obrátit nejdřív právě na ČSSZ. Ještě před nástupem nového šéfa úřadu ministr nařídil, aby správa personálně posílila odbory, které odvolání vyřizují.