Senát zřejmě povede bývalý odborář Štěch

Praha – Krátce po volbách se už začíná rýsovat obsazení nejvyšších postů v Senátu. Nejsilnější klub bude mít ČSSD, která na předsedu horní komory nominovala dosavadního místopředsedu a bývalého odborářského předáka Milana Štěcha. Oznámil to staronový šéf sociálnědemokratických senátorů Petr Vícha. Volba vedení Senátu bude na programu 24. listopadu.

V médiích se původně spekulovalo, že by se o post šéfa horní komory mohl hlásit také čerstvě zvolený místopředseda strany Zdeněk Škromach nebo dosavadní místopředsedkyně Alena Gajdůšková, Štěch prý byl ale nakonec jediným kandidátem. Škromacha i Gajdůškovou budou sociální demokraté nominovat na posty místopředsedy.

„Je to závazek, ale už jsem prošel řadou funkcí, zejména v odborech, v Senátu jsem měl možnost vykonávat funkci místopředsedy. Takže se domnívám, že mám zkušenosti,“ uvedl Štěch. Za svou nominací vidí i to, že je členem horní komory od jejího vzniku v roce 1996.

Živý vstup Daniela Takáče (zdroj: ČT24)

Štěch by chtěl zlepšit koordinaci ve vedení horní komory. Sociální demokraté by podle něj měli mít na starosti přípravu a průběh schůzí Senátu, „političtí protivníci“ pak témata a Senátem projednávané materiály. Štěch chce také navázat na úsilí současného předsedy Přemysla Sobotky (ODS) o vybudování image Senátu jako svébytné komory parlamentu.

Zbyde křeslo i na Pitharta?

Vícha uvedl, že pokud by nejužší vedení Senátu bylo pětičlenné, zbývající dvě křesla místopředsedů by připadla ODS. S tím také občanští demokraté souhlasí, do funkce prvního místopředsedy chtějí nominovat dosavadního šéfa komory Přemysla Sobotku. Novou místopředsedkyní by se pak měla stát Alena Palečková.

Vícha ovšem nevyloučil ani to, že by Senát mohl mít dál pět místopředsedů. V takovém případě by místopředsednické křeslo zřejmě zůstalo Petru Pithartovi (KDU-ČSL).