TOP 09, VV a ČSSD podepsaly koalici v Praze 1

Praha - TOP 09, Věci veřejné a ČSSD dnes večer podepsaly konečné znění koaliční smlouvy o společném vládnutí v Praze 1. Do opozice tak strany poslaly dosud vládnoucí ODS v čele se současným starostou Filipem Dvořákem. V opozici bude i Strana zelených. V Českých Budějovicích je po dalším kole jednání blíže k uzavření radniční koalice vítězného hnutí Občané pro Budějovice (OPB), TOP 09 a ČSSD.

Podle dohody se starostou Prahy 1 stane Oldřich Lomecký (TOP 09), jeho prvním zástupcem bude Daniel Hodek (ČSSD) a druhou místostarostkou Jana Pařízková (VV). V radě bude mít TOP 09 čtyři místa, sociální demokracie tři a VV dvě. Radní a starostu ale musí oficiálně zvolit nové zastupitelstvo.

TOP 09 nejprve zahájila vyjednávání s VV a Stranou zelených, později ke spolupráci přizvala i ČSSD. Zatímco s VV a sociálními demokraty nenarazila na zásadní programové rozpory, zeleným se nelíbilo například rozšiřování kamerového systému nebo podpora parkovišť. Nakonec se proto rozhodli, že koalici nepodpoří. ODS se odchodu do opozice snažila zabránit nabídkou koaliční spolupráce mezi ní, TOP 09 a VV. Věci veřejné ale dlouhodobě odmítaly spolupracovat s Dvořákem, jeho zástupcem Michalem Valentou a bývalým představitelem radnice Janem Bürgermeisterem. Vadila jim jejich minulost. ODS proto nejprve navrhla, že je nenominuje do rady. V pátek dokonce nabídla, že se Dvořák s Valentou vzdají zastupitelského mandátu. Přerušit koaliční jednání se jí ale nepodařilo.

Reportáž Ivany Šmelové (zdroj: ČT24)

V Havlíčkově Brodě bude i příští čtyři roky vládnout koalice ODS, lidovců, Strany zelených a sdružení nezávislých kandidátů Broďáci, doplněná o TOP 09. V pětadvacetičlenném zastupitelstvu bude mít těsnou většinu 13 hlasů. Vítězní sociální demokraté tak končí v opozici. Starostu bude nominovat ODS. Post místostarosty by měl obhájit lidovec Čeněk Jůzl, dalším místostarostou bude navržen Ivan Kuželka (Broďáci). Libor Honzárek, který kandidoval za TOP 09, se má stát uvolněným radním. Ustavující zastupitelstvo je naplánováno na 8. listopadu. 

V Českých Budějovicích vyjednavači Občanů pro Budějovice, TOP 09 a ČSSD odstranili programové rozpory. Výsledky v pondělí opět projedná městský výbor ČSSD. Shoda ale zatím nepanuje v oblasti personální. ČSSD požaduje pět míst v jedenáctičlenné radě, z toho dva uvolněné náměstky primátora. OPB a TOP 09 jí nabízejí čtyři místa v radě, ale tři uvolněné funkce. Pokud se podaří koalici uzavřít, zůstali by v opozici komunisté spolu s ODS. Do pětačtyřicetičlenného zastupitelstva Českých Budějovic se dostali zástupci pěti z 16 kandidujících uskupení. Vítězné hnutí Juraje Thomy získalo 15 mandátů, ČSSD deset, ODS osm, TOP 09 a komunisté po šesti.

Město Přerov v příštích čtyřech letech povede koalice vítězné ČSSD, ODS, TOP 09 a KDU-ČSL. Jejich zástupci dnes podepsali koaliční dohodu. Primátorem by podle ní měl zůstat sociální demokrat Jiří Lajtoch. V jedenáctičlenné městské radě budou mít sociální demokraté podle dohody pět zástupců, ODS čtyři, TOP 09 a lidovci po jednom. Primátor bude mít tři náměstky. Těmi by se měli stát občanští demokraté Jarmila Havlíčková a Josef Kulíšek a také lídr TOP 09 Dušan Hluzín. Koalice bude mít v novém pětatřicetičlenném zastupitelstvu většinu 23 mandátů. Vítězní sociální demokraté mají zastupitelů 11, ODS šest, TOP 09 čtyři a lidovci dva. V opozici v Přerově zůstanou zástupci Společně pro Přerov a komunisté.

Jihlavskou radnici povede koalice složená z ODS, ČSSD a KDU-ČSL. Staronovým primátorem bude Jaroslav Vymazal (ODS). ČSSD bude mít tři náměstky, KDU-ČSL jednoho. Jedenáctičlennou městskou radu doplní ještě dva sociální demokraté a čtyři zástupci ODS.

V Praze Zbraslavi se na koalici dohodli Nezávislí, TOP 09 a ČSSD. ODS, která byla dosud ve vedení radnice a měla starostku, skončí v opozici. Novým starostou by měl být lídr kandidátky Nezávislých Aleš Háněl. V sedmnáctičlenném zastupitelstvu bude mít koalice Nezávislých, TOP 09 a ČSSD devět mandátů. Čtyři bude mít ODS, dva Strana zelených, po jednom strana Nová Zbraslav - Věc veřejná a KSČM.

Koalici ve Svitavách vytvoří Sdružení pro město Svitavy, ČSSD, ODS a lidovci. Dohodu o spolupráci ještě strany nepodepsaly, sociální demokraté musí určit, kdo za jejich stranu zasedne v radě. Ustavující zastupitelstvo by se mělo konat 9. listopadu. Sdružení pro město Svitavy bude mít tři radní a starostu, kterým bude David Šimek. Sociální demokraté získali dva radní a zároveň pozici místostarosty. Po jednom radním mají lidovci a občanští demokraté.

V devítičlenné radě města Děčína budou mít sociální demokraté většinu, jejich koaliční partner Volba pro město obsadí čtyři místa. Na primátora koalice nominuje bývalého děčínského policejního ředitele Františka Pelanta z ČSSD. ODS, která dosud na radnici vládla, přejde do opozice. O tom, jaký bude program koalice, zástupci stran teprve jednají. Klíčové je prý průhledné přidělování veřejných zakázek.

Mělníku sice vyhrála TOP, bude muset ale zřejmě do opozice. Koalici tu totiž sestavila ČSSD s ODS a dvěma nezávislými sdruženími. Poprvé po dvaceti letech by měl v čele města usednout starosta z levicové strany – Ctirad Mikeš z ČSSD.  ODS by v radě měla mít tři členy, ČSSD dva a po jednom pak sdružení Radnice 2010 a Mělničané.

Vydáno pod