Místostarostka Brna-severu natočena při přebírání peněz

Brno - Místostarostka městské části Brno-sever Zdeňka Tůmová (54), která se po letošních volbách dostala jako lídr sociální demokracie znovu do místního i městského zastupitelstva, byla natočena při přebírání peněz v osobním autě. Záznam asi půlminutového rozhovoru obdržel v anonymní zásilce deník Právo. Tůmová tvrdí, že úplatek nevzala. Úřadující šéf ČSSD Bohuslav Sobotka vyzval místostarostku k pozastavení členství ve straně kvůli podezření z korupce. Šéf brněnské ČSSD Jeroným Tejc pak dal Tůmové lhůtu do pátku, aby vše vysvětlila.

Na půlminutovém videu pořízeném podle Práva loni v listopadu spolu hovoří neznámý muž a Tůmová sedící na místě spolujezdce. Oba si tykají. Muž na záznamu po zastavení auta vytahuje balík bankovek, Tůmová rozepíná kabelku a on do ní vhazuje peníze. Přitom říká: „Tohle ti dám… To je za tu (nesrozumitelné slovo) a tu školu… no však víš.“ Tůmová poděkuje a odvětí: „No jasně.“ Zavře kabelku a vystupuje z auta. Přitom ještě dodává: „To jsou ty materiály od té střechy, viď?“ a muž odpovídá: „Přesně tak.“

Tůmová se brání, že žádný úplatek nikdy nevzala. „V životě jsem žádný úplatek nevzala a nevezmu,“ prohlásila pro Právo. Během rozhovoru si však podle Práva postupně vzpomněla, že peníze prý loni před Vánocemi skutečně převzala. Podle ní šlo o stotisícovou půjčku na vánoční dárek. „To měl být dárek pro tatínka, protože chtěl kupovat byt a já jsem mu to chtěla dát pod stromeček,“ vysvětlovala včera Právu Tůmová. S otcem se však nakonec nedohodla a peníze letos v lednu vrátila, na což má doklad. „Mám na to i předávací protokol. Teda jestli ho najdu, protože to už je taky let,“ sdělila Právu Tůmová.

Místostarostka ale nechce uvést, kdo jí peníze půjčil, protože nejdříve musí získat jeho souhlas. Právu ale slíbila, že jeho redaktorům předloží zmíněný dokument o poskytnutí půjčky i jejím následném splacení.

Tůmová: Nepamatuji si, proč se mne ptal na střechu

Na otázku, proč se na záznamu oba aktéři nebaví o půjčce, ale o škole či střeše, Tůmová odpověděla: „Tak to já vám nepovím, protože už si to nepamatuju.“ Schůzka s mužem, od kterého vzala peníze, podle ní pokračovala v nedaleké kavárně, kam ho pozvala na oběd. Připustila, že v ní seděli asi dvě hodiny.

Rozhovor z videozáznamu mezi neznámým mužem a Zdeňkou Tůmovou

Muž na záznamu po zastavení auta vytahuje balík bankovek, Tůmová rozepíná kabelku a on do ní vhazuje peníze. Přitom říká: „Tohle ti dám… To je za tu (nesrozumitelné slovo) a tu školu… no však víš.“ Tůmová poděkuje a odvětí: „No jasně.“ Zavře kabelku a vystupuje z auta. Přitom ještě dodává: „To jsou ty materiály od té střechy, viď?“ a muž odpovídá: „Přesně tak.“

Dotyčný muž se jí prý vyptával na informace ohledně zřízení soukromé mateřské školy. Tůmová včera Právu řekla, že mu jen slíbila zřizovací dokumenty, které si prý u ní může vyzvednout v kanceláři. Celou nahrávku označila za pokus o diskreditaci své osoby.

Policie se nyní nahrávkou zřejmě začne zabývat. „Pokud budeme mít takovou videonahrávku k dispozici, tak se tím budeme zabývat jako jakýmkoli jiným podnětem či podezřením z korupce. Pokud to bude možné, tak si ji vyžádáme,“ řekl Právu mluvčí protikorupční policie Roman Skřepek.

Sobotka vyzval k pozastavení mandátu v zastupitelstvech

Tůmová je místostarostkou Brna-sever od roku 2002. Zároveň je v městské části metodickou vedoucí odboru školství a kultury a odboru sociálních věcí a zdravotnictví.

V říjnových volbách se Tůmové podařilo místo v zastupitelstvech městské části i brněnského magistrátu obhájit. Doposud byla jako sociální demokratka součástí velké koalice s ODS, ovšem v zastupitelstvu Brno-sever teď ČSSD s největší pravděpodobností připadne opoziční role, takže Tůmová brzy o post místostarostky zřejmě přijde. Sobotka očekává, že podezření prozkoumá policie. „Pokud nedokáže v krátkém čase celou záležitost veřejnosti i orgánům činným v trestním řízení uspokojivě vysvětlit, měla by rovněž rezignovat na mandáty v zastupitelstvu města Brna i příslušné městské části,“ uvedl v tiskovém prohlášení Sobotka.