Muže, kterého záplavy připravily o živnost, našli oběšeného

Nová Ves - Sedmatřicetiletý Michal Malý z Nové Vsi, kterého jeho rodina pohřešovala od srpnových povodní, byl v úterý nalezen oběšený v lesíku v Nové Vsi. Muže identifikovala i jeho rodina. Malý se ztratil bezprostředně po povodních, které mu zničily živnost. Okolnosti jeho úmrtí objasní soudní pitva.

Muž byl viděn naposledy v srpnu bezprostředně po povodni v Nové Vsi, jeho vůz poté zůstal u vyplavené provozovny a muž zmizel. Nehlásil se ani rodině, ztratil se i signál jeho mobilního telefonu. Policie nasadila do hledání psy i vrtulník s termovizí, pátrání však nebylo úspěšné.

Až v úterý v podvečer jej nalezl náhodný chodec, jenž byl na procházce se psem, oběšeného v lesíku v Nové Vsi. „Nyní musíme zjistit přesnou příčinu smrti, policisté budou prověřovat i veškeré další okolnosti této události,“ dodala mluvčí liberecké policie Vlasta Suchánková. Pátrání bylo odvoláno.

Srpnové bleskové povodně, které zasáhly hlavně Liberecko, si vyžádaly pět lidských životů. Postiženo bylo 80 měst a obcí, což je více než třetina kraje. Velká voda zničila silnice a mosty, na 2 000 lidí vyhnala z jejich domovů. Desítky domů musely být strženy. Tyto povodně byly třetí největší v historii, co se vyčíslených škod týká - přesáhly deset miliard. Horší byly ty v roce 1997 na Moravě s padesáti oběťmi na životech a škodami přesahujícími 60 miliard korun; o pět let později udeřil živel znovu, hlavně v jižních, středních a severních Čechách. Voda si tenkrát vzala 17 lidských životů a škody se vyšplhaly na 73 miliard korun.