Pozor na sváteční řidiče, varuje policie před svátky

Praha – Od dnešního odpoledne do neděle mohou být silnice nebezpečnější než obvykle. Část lidí si bude o víkendu připomínat svátek zesnulých, další spojí sobotu a neděli s volným čtvrtkem a vyrazí za volnem. Policie proto varovala před silným provozem, navíc očekává vysoký počet „svátečních řidičů“, kteří za volant usedají pouze několikrát za rok.

Statistiky prozrazují, že počet „dušičkových“ nehod byl za posledních deset let nejvyšší v roce 2001, kdy jich policisté evidují 1622. Nejvíce mrtvých si nehody na Dušičky vyžádaly také v roce 2001, a to 21. Že by i letos mohly být dušičky krvavé, naznačuje statistika ze začátku července. I tehdy bylo čtyřdenní volno, během kterého přišlo na silnicích o život 26 lidí.

V nadcházejícím období zkomplikuje cestování také počasí. I když je předpověď příznivá, ve vyšších polohách se řidiči mohou setkat například se sněhovým popraškem, ráno se občas tvoří námrazy. Navíc se poměrně brzy stmívá. Policisté proto doporučují před cestou auto důkladně zkontrolovat – zjistit, zda světla svítí, stěrače stírají a ostřikovače ostřikují nemrznoucí kapalinou. Auta je podle policie také vhodné už vybavit kvalitním zimním „obutím“.

Nejdůležitější ale bude, jak se k sobě budou řidiči chovat. Například přehnaně sebevědomí řidiči přesvědčení, že rychlou jízdou a „myškami“ vlastně nikoho neohrozí, totiž mohou zmást „sváteční jezdce“, kteří potom způsobí nehodu. „V každém případě by řidiči měli doma nechat agresivitu, spěch, netoleranci a naopak přibalit s sebou ohleduplnost, předvídavost, trpělivost,“ upozornil Josef Tesařík z policejního prezidia.

Vydáno pod