Nečas pro ČT: Co řeším s prezidentem, nemusí Schwarzenberg vědět

Brusel - Pokud by se Evropská unie shodla na úpravě Lisabonské smlouvy a znamenalo by to přenesení pravomocí na evropskou úroveň, pak by Češi o těchto změnách pravděpodobně rozhodovali v referendu. Novinářům to dnes řekl český premiér Petr Nečas. O případných úpravách „Lisabonu“ bude jednat dnes začínající summit EU v Bruselu. V exkluzivním rozhovoru pro ČT na palubě vládního speciálu zdůraznil, že unie je velmi konkurenční prostředí a že je nezbytné velmi tvrdě vyjednávat o prosazování vlastních zájmů. Hovořil také o nutnosti zřídit funkci státního tajemníka pro evropské záležitosti i vztahu k ministru zahraničí Karlu Schwarzenbergovi. Premiér zdůraznil, že obsah jeho hovorů s prezidentem nemusí zprostředkovávat žádnému ministrovi.

„Znovu otevírat smlouvu, která řádově platí teprve měsíce, je poměrně riskantní politický manévr a zřejmě ČR není osamocena, když je tím udivena a chce slyšet jasné vysvětlení,“ uvedl premiér Nečas v exkluzivním rozhovoru pro Českou televizi cestou na summit Evropské unie. Připomněl, že ratifikační proces unijní smlouvy nebyl V Česku vůbec jednoduchý.

Na otázku, zda se sám Nečas považuje za euroskeptika, premiér v rozhovoru řekl, že unie má celou řadu nedostatků. „Je to velmi soutěživé prostředí. To nejhorší by bylo, kdybychom k Evropské unii přistupovali s naivním nadšením, protože v té chvíli by následovalo okamžitě několik tvrdých pádů. Tady je opravdu nutné prosazovat naše zájmy, ale také opravdu zbytečné je mít silácké výroky, silácké výkřiky. Spíše se více dosáhne vyjednáváním,“ zdůraznil Nečas.

Schwarzenberg nemusí vědět, o čem se s prezidentem bavíme

Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09) si tento týden postěžoval, že nemá ponětí, o čem se před summitem EU premiér s prezidentem radili. Byl to přitom on, kdo v Lucemburku na zasedání ministrů zahraničí hájil české zájmy a v podstatě předjednával agendu pro premiéra Nečase. „Je na mně a na panu prezidentovi, co si řekneme a nemáme ani žádnou sebemenší formální nebo neformální povinnost to komukoliv jinému říkat. Je to vztah prezidenta a předsedy vlády a do toho žádnému ministrovi nepřísluší žádným způsobem zasahovat,“ vzkázal v rozhovoru Nečas do Černínského paláce.

Premiér v této souvislosti připomněl, že nedávnou kritiku francouzských deportací Romů s ním ministr Schwarzenberg také nijak předem nekonzultoval. Je přesvědčený, že „tyto rozdílné názory nejsou zásadního charakteru a že jsou přirozené.“ Nečas také dodal, že trvá na vzniku funkce státního tajemníka pro evropské záležitosti i přesto, že Schwarzenberg současný stav bez této funkce považuje za dobrý. „Jde o důležité naplnění koaliční smlouvy. Když má být vytvořen celý útvar, tak (tajemník) je jeho součást,“ řekl Nečas s tím, že tajemník má na pracovní úrovni reprezentovat premiéra.

Petr Nečas a Karel Schwarzenberg v Bruselu
Zdroj: ČT24
Vydáno pod