Stížností na volby se u soudů sešlo přes sto

Praha - Krajské soudy obdržely na 100 stížností na komunální volby, které se konaly před 14 dny. Je to zhruba o desetinu více než při předchozích volbách. Počet letošních stížností se však asi ještě zvýší. Krajský soud v Ostravě zveřejní jejich počet až v pondělí. Mnohé soudy navíc najdou další stížnosti, podané v řádné lhůtě do dnešních 16:00, až v pondělní poště či v datových schránkách.

Desetidenní lhůta pro podávání stížností na letošní podzimní volby skončila dnes odpoledne. Současně vypršela i lhůta pro zpochybnění výsledků prvního kola senátních voleb, které bylo také před 14 dny. Adresátem těchto stížností byl Nejvyšší správní soud (NSS). Ten sice několik stížností obdržel, ale týkaly se komunálních voleb - těmi se však nezabývá. Na stížnosti proti zvolení senátorů, tedy proti výsledku druhého kola voleb, mají případní stěžovatelé ještě týden.

Počty stížností proti komunálním volbám u vybraných krajských soudů:

  • Ústí nad Labem - 26
  • Plzeň a Brno - po 13 
  • Praha - 12
  • Liberec - 4
  • Brno - 2

Na Ústecku napadly různé strany regulérnost voleb třeba v Teplicích, Krupce na Teplicku či Kadani na Chomutovsku. Někde mají podezření na kupování hlasů. Policie to řešila ve všech sedmi okresech kraje, ale nic se jí zatím nepodařilo prokázat. Podobný problém mají i v Českém Těšíně na Karvinsku, kde kvůli údajnému kupování hlasů podaly stížnost čtyři politické subjekty. Podezření na manipulaci s hlasy stojí i za žalobou na neplatnost voleb, kterou podalo Sdružení Prosperita Karlovy Studánky, za nímž je bývalý agent komunistické Státní bezpečnosti Ludvík Zifčák.

Se stížností na volby se už k městskému soudu v Praze obrátila koalice zelených a SNK Evropských demokratů, přidaly se k nim i Věci veřejné. Podle nich pražští radní vytvořením sedmi volebních obvodů narušili princip volební soutěže, a malé strany proto neměly šanci. Podle předsedy zelených Ondřeje Lišky měly díky tomu hlasy voličů menší váhu. Na rozhodnutí o stížnostech má Městský soud v Praze lhůtu dvacet dnů. Pokud tu koalice zelených a SNK-ED neuspěje, hodlá se obrátit na Ústavní soud.

Politolog Lubomír Kopeček o tom, zda mají stížnosti šanci uspět:

„Šanci mají, když se podíváte na minulé komunální volby, tak soudy postupovaly někdy docela aktivisticky a je tu celá řada rozhodnutí, kdy se výsledky voleb zrušily a volby se opakovaly, to byl příklad Havířova či jedné brněnské čtvrti,“ řekl ve Studiu ČT24 Kopeček. Vůči stížnosti na vytvoření sedmi volebních obvodů v Praze je ale spíš skeptický.

Analytik ČT Jindřich Šídlo:

„Zelené, stejně jako Věci veřejné, volební systém vymyšlený na poslední chvíli ODS v Praze jasně poškodil. Rozdělení milionového města na sedm obvodů, když desetimilionová republika volí v poměrném systému ve čtrnácti obvodech, nemá jaksi úplně smysl,“ domnívá se Šídlo.

Po předchozích volbách před čtyřmi lety krajské soudy dostaly zhruba 90 stížností na komunální volby, části z nich vyhověly a nařídily volby zopakovat v desítce obcí nebo městských částí. Týkalo se to například Havířova na Karvinsku, mosteckého sídliště Chanov nebo jednoho z okrsků brněnské městské části Královo Pole. Po posledních senátních volbách před dvěma lety Nejvyšší správní soud dostal desítku stížností, nevyhověl ani jediné.

Hlasovací lístek
Zdroj: ČT24