Lupénka se stává novou civilizační chorobou

Praha – Nepříjemné, občas bolestivé a především neestetické odlupování pokožky – takové jsou nejčastější projevy stále rozšířenější nemoci zvané lupénka (psoriáza). Právě dnešek je světovým dnem, kdy lékaři upozorňují na nebezpečí spojené se zánětlivou lupénkou. Před budovou pražského Rudolfina vyroste speciální mobilní dvoupatrová ordinace, kde se každý může nechat zdarma vyšetřit. Ordinovat tu bude i světoznámý lékař Michael Tirant, který před 25 lety vyvinul specifickou metodu léčby lupénky. Na světě trpí touto nemocí přes 125 milionů lidí.

Lupénka je chronické neinfekční onemocnění, které není nakažlivé. U konkrétních jedinců se proto objevuje nejčastěji kombinací dědičných předpokladů a nezdravého životního stylu. Navíc ji nelze zcela vyléčit. Příčinou je chyba imunitního systému, která způsobuje rohovění kůže. Kromě povrchu těla může napadat i klouby a nehty.

Jana Herzogová, dermatoložka:

„Nejčastější formou je chronická lupénka, která se projevuje vznikem červených ložisek pokrytých šupinami a postihuje typická místa. Tato forma se vyskytuje až u 80 procent všech nemocných.“

Světový den lupénky (zdroj: ČT24)

Psoriázou trpí na světě až 5 procent populace, v České republice má tuto nemoc okolo 300 tisíc lidí. Léčí se nejčastěji pomocí speciálních mastí, ultrafialového záření a léků. Kromě léčby pomáhá v boji proti této nemoci hlavně zdravý životní styl.  Lékaři doporučují kvalitní a pravidelnou stravu, pohyb, omezení alkoholu a kouření. „Mezi spouštěcí mechanismy lupénky patří například stres, zranění, infekce - třeba streptokok nebo reakce na léky,“ říká dermatolog Michael Tirant.

Doktor Michael Tirant přišel s novou metodu léčby v 80. letech. Jeho přípravky jsou založené na kombinaci esenciálních olejů a bylin. Používají se i u nás - zmírňují svědění, bolest i ztuhlost kůže. Odlupování pokožky je při lupénce sedmkrát rychlejší než u zdravé pokožky. Psoriáza se objevuje většinou mezi desátým až třicátým rokem života, ale může začít kdykoli.