Značky se sněhovou vločkou se vracejí, zimní obutí bude nutné od pondělí

Praha – Silničáři začali osazovat značky přikazující použití zimní výbavy na dálnici D1. Platit budou od pondělí v úseku mezi 21. kilometrem (Mirošovice) a 182. kilometrem (Kývalka). Značky v příštím týdnu umístí také kraj Vysočina na silnice souběžné s dálnicí, po kterých by řidiči bez zimních pneumatik jinak mohli jezdit. Po prodloužení úseku s povinnou zimní výbavou na dálnici osadí i vysočinští silničáři značky na více místech než loni. Seznam úseků je možné najít na webových stránkách jednotlivých krajských správ silnic.

Na vysočinských krajských silnicích se značky informující o povinnosti použít zimní výbavu objeví až během příštího týdne. Vysočina totiž nemá všechna potřebná povolení. Bez zimních pneumatik nebude od pondělí na Vysočině povolen vjezd na starou pražskou silnici mezi Havlíčkovým Brodem a Jihlavou, na silnici od Rosic mezi Náměští nad Oslavou a Třebíčí, bez zimní výbavy budou neprůjezdné také dva vjezdy do kraje Vysočina – oblast hranic se Středočeským krajem a u Velké Bíteše na hranici s Jihomoravským krajem.

Vrátí se tam, odkud přišli

S letními pneumatikami, respektive nedostatečně hlubokým dezénem by se tak neměl tranzit na Vysočinu vůbec dostat. „Budeme ty řidiče posílat zpátky, odkud přišli. Otočíme je zpátky po dálnici tak, aby se nám nedostávali do Vysočiny,“ řekl náměstek hejtmana Libor Joukl.

Vedení regionu se obává především kamionů, jejichž řidiči by mohli dálnici objíždět právě po souběžných silnicích. Krátce po zavedení nových značek a jejich instalaci na dálnici se to opravdu stalo, kamiony tehdy silnice docela ucpaly.

Značky budou ve většině krajů

Se značkou se symbolem auta a sněhové vločky se mohou řidiči setkat i ve většině dalších krajů v horských oblastech. Jen několik regionů ji nepoužije, bez zimních pneumatik tak bude možné například vjet na Šumavu v Plzeňském kraji.

Také v jihočeské části Šumavy bude většina silnic neoznačená. Silničáři umístí značky pouze na komunikaci u Nové Pece. Chtěli zavést povinné zimní pneumatiky také na silnici na Libínské Sedlo a ke Stachům, ale neuspěli. Silnější slovo měli horští hoteliéři, kteří se obávají, že k nim kvůli značce přestanou jezdit zákazníci.

Na horských úsecích státních silnic I. třídy značky přikazující použití zimní výbavy budou. Podle informací Ředitelství silnic a dálnic půjde o silnice:

  • I/7: Chomutov – Hora Sv. Šebestiána
  • I/8: Dubí-Cínovec
  • I/11: Jablonné nad Orlicí – Červená Voda
  • I/34: Polička–Svitavy a Hlinsko–Borová
  • I/35: Moravská Třebová – Hřebeč a Mohelnice – Studená Loučka
  • I/37: Trhová Kamenice – Lukavice
  • I/46: Šternberk – Horní Loděnice
  • I/60: Lipová-Lázně – Vápenná
  • I/56: Ostravice–Bílá

Olomouckém kraji je označených úseků, kam mohou řidiči jen se zimními pneumatikami nebo řetězy, šestnáctí. „Neplatí na celé období od 1. listopadu do 31. března, je odvislá od počasí anebo je pouze pro nákladní vozidla jako např. přes Červenohorské sedlo,“ upřesnil ke značce Ladislav Růžička z odboru dopravy olomouckého krajského úřadu. Značka bude také v úsecích Mohelnice – Studená Loučka nebo mezi Zábřehem a Hoštejnem.

Bude-li teplo, značky nebudou platit

Ministerstvo dopravy slíbilo, že v přístupu ke značkám nebude rigidní a bude brát ohled na skutečné podmínky, které na dálnici budou panovat. „Může být v lednu plus deset, patnáct stupňů, v takovém případě je možné značku takzvaně zneplatnit tím, že se přeškrtne oranžovým pruhem s černým lemováním a řidiči ji nemusí respektovat,“ uvedl mluvčí ministerstva Karel Hanzelka.

Už od příští zimy by ale mohlo být zase všechno jinak. Ministerstvo dopravy chce prosadit zákon, který by nařizoval mít v zimních měsících přezuté auto vždy, všude a za jakékoli teploty.