Na Václavském náměstí se sešli sympatizanti Kajínka

Praha – Na Václavském náměstí v centru Prahy se sešlo zhruba sto sympatizantů známého vězně Jiřího Kajínka. Zastánci se snaží poukázat na nesrovnalosti v rozsudku, na základě kterého si Kajínek odpykává doživotní trest. Protestující požadují obnovení jeho procesu. Demonstrace před sochou českého světce je klidná, skončit má podle účastníků v 16:00. Akce se koná přesně deset let po jeho útěku z nejstřeženější české věznice Mírov.

„Chceme všichni, aby se mu ten proces obnovil a aby mu soudy dokázaly, že vraždil, protože tam je hodně nejasností,“ řekla žena, která spolu s dalším demonstrantem držela transparent s nápisem „Kajínek nevinný, obnovit proces“. Pod sochou svatého Václava stejně jako na tričkách účastníků si lze přečíst požadavek: „Jiřímu Kajínkovi milost (když ne spravedlnost)“.

Uprchlý trestanec byl roku 1998 odsouzen na doživotí za dvojnásobnou nájemnou vraždu podnikatele Štefana Jandy a jeho bodyguarda Juliána Pokoše a pokusu o vraždu. Kajínek však tvrdil, že policie obvinění proti němu vykonstruovala. Novou žádost o obnovu procesu obdržel Krajský soud v Plzni, který ho roku 1998 odsoudil k doživotí, v uplynulých týdnech. Podle informací deníku Právo chtějí Kajínek a jeho advokát dokázat, že Pokoše nemohl v osudný květnový den roku 1993 zastřelit.

Reportáž Tomáše Vlacha (zdroj: ČT24)

Kajínek utekl z Mírova, jednoho z nejpečlivěji střežených vězení v České republice, přesně před deseti lety - 29. října 2000 vpodvečer. Překonat musel nejen mříže, ale i hradby věznice a příkop. Nezastavila ho ani střelba ostrahy věznice. Pobytu na svobodě si užíval přesně 40 dní. Začátkem prosince byl dopaden v Praze, v bytě manželky svého spoluvězně z Mírova Ludvíka Černého. Po dopadení Kajínek skončil ve Valdicích na Jičínsku, na Mírov se ale v roce 2007 v rámci rotace vězňů vrátil. Nyní si trest odpykává ve věznici v Karviné.

Případ Kajínek už v roce 2000 vedl ke zpřísnění režimu ve věznicích, doživotně odsouzení vězni pravidelně putují mezi třemi zařízeními - Valdicemi, Mírovem a Opavou. Po roce se mění i dozorci, aby se nevytvořily příliš úzké vazby. Návštěvy vězňů nesmí mít díky důraznějším kontrolám třeba vodu ani jídlo, prověřují se i tělní dutiny, zda neskrývají třeba mobilní telefon. „Určitě se dbá na vyšší důraz ohledně stavebně-technického zabezpečení, zabezpečení objektů, při pravidelných kontrolách odsouzených a také u lidí, kteří s nimi přicházejí do styku,“ říká mluvčí Vězeňské služby ČR Markéta Prunerová.

Jiří Kajínek
Zdroj: ČT24