John navrhuje kompromis – údaje v občance zůstanou se souhlasem majitele

Praha - Lidé si možná budou moci sami zvolit, zda budou mít v budoucnu v občanských průkazech údaje rodinném stavu, místě bydliště a rodné číslo. Návrh padl při dnešním projednávání novely, podle které měly tyto údaje z průkazů postupně zcela zmizet. Podle ministra vnitra Radka Johna (VV) jde o kompromis. Opoziční sociální demokraté chtějí údaje v průkazech zachovat. Rodinný stav se měl podle původní novely zapisovat do občanských průkazů do konce příštího roku. Místo bydliště mělo z průkazů zmizet od roku 2017 a rodné číslo od roku 2020 kvůli stávajícím informačním systémům České správy sociálního zabezpečení. Postup souvisí se zaváděním základních registrů, v nichž údaje budou.

Kritici ale poukazovali na to, že údaji, které mají z průkazů zmizet, se lidé neprokazují jen před státními úřady. Jsou nutné i v různých soukromých vztazích. Lidé by si museli za poplatek pořizovat příslušná potvrzení. 

Kompromisní návrh spočívá podle Johna v tom, že údaje se budou do občanských průkazů zapisovat nadále s výjimkou případů, kdy občan oznámí, že si je nepřeje. Třeba lidé, kteří se stále stěhují, si nenechají zapsat trvalé bydliště, aby si průkaz nemuseli často měnit, uvedl John. Poukázal na to, že řada žen nechce mít v průkazu zápis „rozvedená“. Vláda původní návrh zdůvodňovala ochranou osobních údajů. 

„Dokud základní registry nebudou odzkoušeny v praxi, nemá smysl vypouštět většinu údajů z občanských průkazů. Bez zachování údajů, jako je trvalé bydliště a rodné číslo, si nebudou moci občané podle zákona o bankách zřizovat účet,“ zdůvodňoval Jeroným Tejc návrh ČSSD na to, aby byly údaje v průkazech zachovány bez možnosti volby.

Vydáno pod