John posílá auditory na vedení policie i hasičů

Praha - Ministr vnitra a šéf Věcí veřejných Radek John chce nechat důkladně prověřit hospodaření policejního prezidia a generálního ředitelství Hasičského záchranného sboru. Píše to dnešní Právo, podle kterého v nich v nejbližší době proběhne hloubkový forenzní audit, který má odhalit případné plýtvání penězi nebo tzv. malé domů při zadávání veřejných zakázek. Výsledky auditů by podle Johna měly být k dispozici zhruba v polovině prosince.

„Od mého nástupu do funkce jsem dostal stovky e-mailů s upozorněními na různá pochybení nebo plýtvání. Audity by to měly potvrdit a odhalit,“ řekl Právu John. „Je to vymetání kostlivců ze skříní,“ dodal. Indicií o nepravostech v hospodaření nejvyšších ředitelství policie a hasičů má podle svých slov k dispozici více, do té doby, než bude mít v ruce výsledky kontrol, je ale zveřejňovat nechce, píše Právo.

John už přitom nařídil provést forenzní audit také v příspěvkové organizaci Zařízení služeb ministerstva vnitra, která se stará například o údržbu a správu resortních nemovitostí, zajišťování nejrůznějších servisních prací nebo ubytování a školení.

Jejího dosavadního šéfa Milana Kocíka se přitom John rozhodl odvolat už minulý týden, tedy bez ohledu na výsledky auditu. „U zařízení služeb jsme měli těch otazníků nejvíc. Například jsme zjistili, že někteří zaměstnanci organizace vesele podnikali a používali k tomu služební auta nebo mobily,“ cituje dnešní Právo Johna.

Vydáno pod