Rathovi hrozí pokuta za výroky o Kalouskovi

Praha - Ministr financí Miroslav Kalousek podal mandátovému a imunitnímu výboru sněmovny návrh na disciplinární řízení proti poslanci Davidu Rathovi. Nelíbily se mu výroky o pití alkoholu, které na jeho adresu pronesl na úterním jednání dolní komory. Výbor by mohl Rathovi udělit pokutu až do výše měsíčního poslaneckého platu, tedy asi 59 tisíc korun.

„Mohu potvrdit, že výbor žádost na zahájení disciplinárního řízení dostal,“ řekl Právu jeho šéf Jeroným Tejc (ČSSD) s tím, že výbor se bude návrhem zabývat příští týden. Ministru financí už došla trpělivost s výpady Ratha, který Kalouska opakovaně obviňuje z nemírného pití alkoholu. Také v úterý Rath o Kalouskovi řekl, že pravděpodobně není úplně střízlivý.

Výrok Davida Ratha:

„Já myslím, jak na vás koukám, tak pravděpodobně nejste úplně ve střízlivém stavu, pane ministře. Obvykle se to u vás pozná ze stupňující se agrese a vulgarity. Takže já bych vás velmi žádal, abyste přestal pít, škodí to vašemu zdraví a vašemu mediálnímu obrazu.“


Kalousek na Rathovo obvinění reagoval slovy, že mu zdravotní stav již několik měsíců nařizuje trvalou abstinenci, připomíná Právo. Spory mezi Kalouskem a Rathem kvůli pití alkoholu nejsou ve sněmovně nové. Například loni v září prohlásil ve sněmovně Rath na Kalouskovu adresu: "Trochu mě mrzí, že pan Kalousek roky aplikuje způsob, že nám řekne svá moudra, všechny pouráží, a pak odejde čerpat další inspiraci nejspíš do některé z místních náleven.

Postih hrozil i expremiéru Topolánkovi za zdvižený prostředníček

Disciplinární řízení za projevy učiněné ve sněmovně, kterými poslanec urazí někoho z kolegů, nejsou příliš časté. Naposledy mu v roce 2007 čelil tehdejší premiér Mirek Topolánek za svůj zdvižený prostředníček vůči opozičním lavicím. Nakonec ale trestu unikl, píše dnešní Právo.