Vozíčkářka a lidé s roztroušenou sklerózou zdolali Kilimandžáro

Praha – Dnes se do Prahy vrátila unikátní expedice, která zdolala nejvyšší horu Afriky, Kilimandžáro. Její součástí byla vozíčkářka a také 5 lidí, kteří mají roztroušenou sklerózu. Stali se tak prvními Evropany s touto nemocí, kteří zdolali horu vysokou skoro šest tisíc metrů. Roztroušená skleróza zasahuje nervy a pohybové ústrojí, nemocnému tak kdykoliv mohou vypovědět službu například končetiny.

„Vrátili se všichni v pořádku. Odletělo jich 17, přiletělo 17, z toho pět ereskářů. Jsou nadšení a jsou super,“ řekl po příletu expedice na pražské ruzyňské letiště prezident Unie Roska sdružující pacienty s roztroušenou sklerózou Karel Hrkal. 

Členkou výpravy byla i vozíčkářka Daniela Bláhová, která za asistence manžela a šerpů vyšplhala až do výšky 5 100 metrů. „Je to dost složité, ale dá se to. Hlavně za pomoci najatých nosičů, bez nich by to nešlo, protože je to strašně náročný terén, samé šutry, je to prudké,“ řekla Daniela Bláhová. 

Na vrchol Kilimandžára na invalidním vozíku (zdroj: ČT24)

Roztroušená skleróza

…je onemocnění, kdy pacientova imunita napadá jeho nervový systém. V Česku ji má zhruba 13 tisíc lidí, léčí se ve 14 centrech. Nemoc zasahuje mozek a míchu, nemocní končívají na vozíku. Roztroušená skleróza není dědičná. Častěji postihuje ženy než muže, většinou se zjistí mezi 20 až 40 lety věku, vzácně i ve věku pod 12 nebo přes 55 let.

„Ze 17 účastníků expedice RS Kilimanjaro 2010 se podařilo zdolat vrchol 13, což je zároveň jeden z nejúspěšnějších skupinových výstupů,“ doplnila vedoucí expedice Vendula Plavcová.

Další pacientka s roztroušenou sklerózou Radka Keršnerová, která je autorkou nápadu expedice, dosáhla výšky 5 231 metrů. Vrcholu Kilimandžára ve výšce 5 685 metrů, zvaného Gillman's point, dosáhly tři pacientky - Xenie Erhartová, Marie Brožová a Kateřina Štrausová, ta vystoupala ještě výše, až na Stella point ve výšce 5 756 metrů. „Když jsem šla posledních 100, 200 metrů, tak už jsem šla jeden krok za maminku, krok za tatínka a vyjmenovala jsem všechny kamarády, abych tam vůbec došla,“ vzpomíná Kateřina Štrausová.