Mezistátní spoje změna času nezaskočila

Bohumín – Ve tři hodiny ráno se změnil letní čas na zimní a ručičky hodin se vrátily o šedesát minut dozadu. Změnu pocítili především cestující mezistátních spojů, které v noci jely do Česka nebo z Česka. Jízda se jejich pasažérům prodloužila o hodinu, vlaky totiž po druhé hodině ranní zastavily v nejbližší stanici a rozjely se až po změně letního času na zimní. Některé cestující čekání překvapilo.

„Budu tu stát hodinu? Myslela jsem, že vlak bude stát ve stanici, kam dorazí ve tři hodiny,“ podivovala se například jedna z cestujících ve stanici Bohumín. Jiní pauzu přivítali jako zpříjemnění dlouhé cesty. „Půjdu do baru, dám si nějaká piva a potom si zdřímnu,“ plánoval si další pasažér, který kvůli změně času musel také čekat na bohumínském nádraží.

Na změnu času jsou pravidelně připravováni i strojvedoucí. „Nějaké zpoždění asi bude, v souvislosti s posunem času neočekáváme ale žádné problémy,“ ujistil cestující večer dozorčí provozu Bohumín Pavel Sebera. České dráhy začaly letos platit cestujícím odškodné za zpožděné vlaky. Změny letního času na zimní se to ale netýká.

Reportáž Pavly Daňkové (zdroj: ČT24)