Za prodloužený víkend 13 mrtvých

Praha – Od čtvrtka do neděle zemřelo na českých silnicích třináct lidí. Samotné víkendové dny sobota a neděle příliš nepřekročily letošní průměr, kdy dlouhodobě každý den zahynou dva lidé – v sobotu podle policejní statistiky přišli při nehodách o život dva lidé, v neděli tři. Tragičtější byla statistika čtvrtečního státního svátku a pátku, kdy shodně zemřeli čtyři lidé.

V neděli večer doplatil na nepozornost řidiče v Třemošnici na Chrudimsku spolujezdec v osobním autě. Vůz vjel na přejezd přes lokální trať z Čáslavi do Třemošnice ve chvíli, kdy přijížděl osobní vlak. Přejezd je chráněn pouze výstražným křížem a značkou STOP, řidič zřejmě železniční motorový vůz přehlédl. Sám skončil se zraněním v čáslavské nemocnici. Z deseti cestujících v motoráku se nikomu nic nestalo.

Ráno v neděli zemřeli při haváriích dva lidé na jihu republiky. Na silnici mezi obcemi Borovnice a Nedabyle na Českobudějovicku zahynul jedenatřicetiletý řidič, který nezvládl průjezd mírnou zatáčkou, jeho vůz spadl do příkopu a narazil do betonového mostku. Na hlavní silnici mezi Jihlavou a Znojmem nedaleko Moravských Budějovic potom přišel při nehodě o život pětadvacetiletý řidič, jehož auto při projíždění zatáčkou dostalo smyk, přetočilo se několikrát přes střechu a skončilo mimo komunikaci.

V sobotu po poledni zemřel zhruba dvacetiletý řidič, jehož osobní vůz narazil do stromu u Vápenného Podolu na Chrudimsku. Jeho dva podobně staří spolucestující utrpěli při nehodě zranění. Krátce poté přišel o život mladý motorkář, který vyrazil na rychlostní silnici R46. Řídil supersport s motorem o objemu 750 ccm, pro který ani neměl oprávnění, a jízdu nezvládl.

Motocyklista zemřel i v pátek, když se ve Vysokém Mýtě střetl s kamionem, v pátek zemřela také čtyřicetiletá řidička, která nedala při odbočování doleva z havlíčkobrodsko-jihlavské silnice přednost protijedoucí dodávce, a ta její osobní vůz smetla. Umírali i chodci, v Polničce na Žďársku zahynula osmdesátiletá žena pod koly couvajícího nákladního vozu, jehož řidič chodkyni zřejmě přehlédl. Brzy ráno v pátek zemřel na přechodu v Rožnově pod Radhoštěm sedmasedmdesátiletý chodec, kterého si nevšiml řidič osobního auta.

Vydáno pod