John chce prozkoumat statisícové odměny policejních šéfů

Praha - Policejní inspekce začala z podnětu ministra vnitra Radka Johna zkoumat odměny nejvyšších policejních šéfů. Někteří z nich dostávali až stotisícové odměny. Inspektoři řeší, zda byly odměny vyplaceny oprávněně a nebyl porušen zákon. Ministr přislíbil, že výsledky prověřování inspekce zveřejní. Informaci přinesly dnešní Lidové noviny.

„Odměny začaly dramaticky růst poslední tři roky. Největší sumy to byly za pana ministra Ivana Langera, za pana Martina Peciny to byly už částky o něco menší. Inspekce nyní začala jejich vyplácení vyšetřovat,“ řekl John. Inspektoři se zaměří například na policejního prezidenta Oldřicha Martinů, který rozděluje odměny krajským policejním šéfům, nebo náměstka pro trestní řízení Viktora Čecha, který má v kompetenci ředitele celorepublikových útvarů, tedy šéfy Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) nebo útvaru protikorupčního.

Čtvrtmilionovou odměnu podle Lidových novin získal také ředitel královéhradecké policie Petr Přibyl. Za co vysokou odměnu dostal, není dosud jasné. Deník píše, že podle televize Prima odměnu získal i šéf ÚOOZ Robert Šlachta nebo šéf protikorupční policie Libor Vrba. Celkem loni stát na policejních odměnách vyplatil 116 milionů korun.

Rozhovor s Radkem Johnem (zdroj: ČT24)

John v rozhovoru pro ČT24:

„Inspekce musí vyšetřit, jestli došlo k porušení zákona, nebo jaký systém byl použit, nakolik je právní, nakolik je protiprávní. To ale opravdu předbíháme. Kontrolují se odměny za tři roky a musí se udělat jednotný systém, kde skutečně nebude nikdo sám sobě dávat odměny. Odměny budou na základě konkrétních věcí a ne tím systémem, že si někdo bude přilepšovat.“

Stotisícové odměny nejsou výjimkou

Podle tabulky, kterou dříve zveřejnil poslanec Stanislav Huml (VV), u policie v roce 2009 pracovalo na 438 lidí, kteří dostali odměnu vyšší než 100 tisíc korun. Tím si pomohli nejen k většímu platu, ale v případě odchodu si zajistili i vyšší výsluhu, kterou jim stát bude vyplácet až do konce života. Odměna se jim totiž do jejich renty započetla.

Jen za loňský rok stát vyplatil na výsluhách přes tři miliardy korun, na letošek je plánovaná podobná suma. Kdo a za co přemrštěné výsluhy bral, nechce ale vedení policie prozradit s tím, že jim v tom brání zákon na ochranu osobních údajů, tvrdí deník.

Vydáno pod