Policie dopadla notorického vykradače bank

Plzeň – Kriminalistům se podařilo objasnit sérii desítek loupeží bank, pošt a sázkových kanceláří spáchaných na území celého Česka. Ze zatím 40 skutků viní devětadvacetiletého muže z Klatovska, jenž si měl loupežemi přijít na téměř pět milionů korun. Nadprůměrně inteligentní muž při činech měnil maskování, velikosti bot, hlas i přízvuk. Peníze se u něho nenašly, část zřejmě prosázel a část utratil za nejrůznější převleky.

„Muž neměl společníky, nebyl předtím trestně stíhán. Ústavy vytipoval náhodně, často se předtím ani nebyl na místě podívat. Na místa činů se dostával buď vlakem, nebo na kole, vystřídal nejméně sedm jízdních kol,“ uvedl kriminalista Vladimír Kroc. Obviněný ve snaze zmást vyšetřovatele měnil velikosti bot, v nichž loupil, střídal oblečení, maskoval se například jako mumie obinadlem, jindy jen kuklou či čepicí, měnil také ruku, v níž držel zbraň, měnil i způsob provedení. Nejčastěji postupoval tak, že vešel do ústavu před zavírací dobou a přeskočil přepážku.

Mluvčí krajské policie Martina Kohoutová:

„Stále ještě probíhá tipování podobných případů, takže je velmi pravděpodobné, že trestní stíhání obviněného bude rozšířeno ještě o další skutky.“

Reportáž Miroslavy Vildové (zdroj: ČT24)

Nejvíce zatím prokázaných skutků spáchal v Plzeňském kraji, a to 17. Působil ale i v ostatních regionech republiky. Policie ho dopadla letos 19. března odpoledne, kdy přepadl jeden z ústavů v Plzni. Pomohla jim zaměstnankyně, která muže sledovala. „Podařilo se ho zadržet, protože pachatele sledovala a navigovala policii,“ řekl pro ČT kriminalista Radovan Macák.