Národní park Šumava bude mít nového šéfa, Krejčí rezignoval

Praha – Ministr životního prostředí Pavel Drobil přijal rezignaci ředitele Správy Národního parku a CHKO Šumava Františka Krejčího. Na jeho místo bude vypsáno výběrové řízení tak, aby nový ředitel nastoupil k 1. lednu příštího roku. Změna souvisí s novou koncepcí parku, Krejčího totiž do funkce jmenoval ministr Martin Bursík, který prosazoval bezzásahovou koncepci hospodaření v nejvzácnějších částech parku. Drobil teď ale tuto politiku reviduje.

„Rozhodl se rezignovat, aby jeho osoba nebránila postupu dalších jednání o nové koncepci Národního parku Šumava, o které je přesvědčen, že jde správným směrem, a dohodě o budoucím uspořádání parku,“ uvedla mluvčí ministerstva Jarmila Krebsová. Krejčí podle ní bude s ministerstvem dál spolupracovat. Dočasným vedením správy parku byla pověřena Zdeňka Šartnerová z ekonomické sekce správy parku, nový vedoucí by měl být znám ke konci roku. 

Představitelé obcí regionu Šumava rezignaci ředitele převážně vítají, s odcházejícím šéfem totiž měli na řadu věcí odlišný názor. Spory panovaly třeba okolo návštěvního řádu parku nebo kolem chráněných zón. Sám Krejčí věří, že po jeho odchodu nebude rozhodnuto o snížení rozlohy národního parku. Krátce také zhodnotil své funkční období v čele parku, za tu dobu se prý podařila řada věcí. Navzdory vleklým diskusím byl se souhlasem všech starostů schválen návštěvnický řád, připraven návrh nové zonace i plán péče o chráněná území. Podle Krejčího se také podařilo stabilizovat 30 procent lesů v bezzásahovém režimu.

Drobil chce menší bezzásahové zóny a aktivní boj s kůrovcem 

Novou koncepci v boji proti kůrovci na Šumavě požaduje většina starostů obcí ležících uvnitř nebo na okraji Národního parku Šumava a Plzeňský i Jihočeský kraj. Podle Pavla Drobila se zmenší bezzásahové zóny v parku a s kůrovcem se má více aktivně bojovat. Stejně tak se bude více zasahovat po větrných kalamitách. Ministr teď chce do konce roku připravit návrh zákona o šumavském parku, který je zatím zřízen nařízením vlády. Pokud vše půjde hladce, mohl by platit od 1. července 2011. 

Šumavský park je v současné době rozdělen na tři zóny dělené podle formy ochrany přírody a hospodaření. V první, bezzásahové, platí nejpřísnější režim ochrany, lesníci tam nehospodaří a napadené stromy po vichřici nebo kůrovci nechávají ležet. Podle vládního nařízení má první zóna tvořit jen 13 procent plochy, ale za exministra životního prostředí Martina Bursíka a po orkánu Kyrill z ledna 2007 se podle starostů i krajů rozšířila až na nynějších zhruba 30 procent.

Pavel Drobil
Zdroj: ČT24
Vydáno pod