Na volby v severočeské Krupce přibyla další stížnost

Krupka – Volby v Krupce na Teplicku doprovází řada stížností. Proti použití svého jména se brání Česká strana národně sociální (ČSNS). Její název byl součástí kandidátek vítězného sdružení, které čelí podezření z nakupování hlasů. Strana ale nemá s kandidátkou nic společného. Sociálně slabí měli za vhození předem vyplněného hlasovacího lístku inkasovat dvě stě až tři sta korun.

Sdružení politické strany ČSNS a nezávislých kandidátů Šance pro město - tak zněla hlavička kandidátky, v jejímž čele stál v komunálních volbách místostarosta Zdeněk Matouš. Právě tyto kandidátky měly předem zaškrtnuté někteří voliči v krupském ghettu. Jenže Česká strana národně sociální nemá s krupskou kandidátkou nic společného. Proti použití svého názvu se bude bránit. „Nás se to hodně dotklo,“ uvedl předseda ČSNS Jaroslav Rovný s tím, že takové machinace stranu poškozují.

Plnou moc k podání kandidátky dala lidem z Krupky odnož ČSNS, která nese název Česká strana národně socialistická 2005. Chyba podle ní vznikla při registraci kandidátek. „V případě, že se prokáže, že se toho sdružení dopustilo, tak z toho vyvodíme patřičné důsledky a budeme se od toho se vším důrazem distancovat,“ odmítá případné kupčení s voličskými hlasy mluvčí ČSNS 2005 Jiří Pondělíček.

Reportáž Terezy Baldové (zdroj: ČT24)

ČSNS se se svou stížností připojila ke stížnostem ostatních politických stran, které proti volbám v Krupce protestují. Krajský soud v Ústí nad Labem o nich musí rozhodnout do 10. listopadu.

Místní sociálně slabé totiž k volebním urnám z domluveného parkoviště vozilo několik aut a za vhození předem vyplněného lístku dostávali 200 až 300 korun. Mohlo jít o stovky voličů. V inkriminovaných okrscích pak drtivě zvítězilo Matoušovo sdružení. Ten už dřív jakékoli kupčení s hlasy odmítl. I minulé komunální volby tu proběhly za podivných okolností. Dokládá to dokument podepsaný lidmi ze sociálně slabých oblastí, že byli instruováni, aby volili stranu místostarosty Matouše. Soud však tehdy tuto námitku neuznal.

Místostarosta Matouš rozhovor pro Českou televizi odmítl. Údajné nakupování hlasů v Krupce vyšetřuje i policie. Žádné obvinění ale zatím nepadlo. Volbám v Krupce se budou věnovat i dnešní Reportéři ČT, které vysílá program ČT1 od 21:40.

Zdeněk Matouš působí na krupské radnici už od roku 1994. Reportéři ČT už jednou upozorňovali na jeho majetkové poměry – ačkoliv má plat místostarosty, který se pohybuje kolem třiceti tisíc korun měsíčně, jeho životní náklady vydělanou částku značně převyšují. Navíc se mu podařil výnosný obchod: Pozemkový fond nabídl Krupce pozemky v lokalitě Vrchoslav, radnice je ale odmítla s tím, že s nimi v územním plánu nepočítá. Pozemky ale okamžitě za 338 tisíc korun zakoupil místostarosta Matouš se dvěma společníky. Poté zastupitelstvo Krupky změnilo územní plán, a ze zemědělské půdy se staly stavební parcely. Město mohlo na jejich prodeji vydělat miliony.