Brněnský magistrát povede opět Onderka, ODS ho podpořila

Brno – Radnici v Brně pravděpodobně povede koalice sociálních a občanských demokratů. Podle informací od lídra tamní ODS Roberta Kotziana s touto variantou vyjádřila souhlas stranická oblastní rada. Obě strany už dříve předjednaly, že ODS bude mít většinu v radě a ČSSD získá post primátora pro Romana Onderku. ODS nakonec dala přednost spolupráci s ČSSD před středopravou koalicí s TOP 09 a KDU-ČSL, kterou prosazoval právě Kotzian. Proti však byla většina klubu i předseda brněnské ODS a místopředseda strany Pavel Blažek.

ODS dnes zveřejnila, že zastupitelé se pro velkou koalici vyjádřili v tajném hlasování v poměru deset ku čtyřem. Širší vedení brněnské ODS hlasovalo se stejným výsledkem v poměru 11 ku sedmi. Mezi brněnskými zastupiteli se už dřív spekulovalo o tom, zda se v případě velké koalice Kotzian jako lídr postu ve vedení města nevzdá a neodejde zpět do městské části Bohunice, kde byl uplynulé čtyři roky starostou. ODS tam vyhrála znovu, a místo by tak pravděpodobně obhájil. „Já výsledek hlasování respektuji. To, co jsem vyjádřil dříve, však stále platí,“ uvedl Kotzian.

Odpůrcem velké koalice byl v uplynulých dvou týdnech vyjednávání i předseda jihomoravské ODS Jiří Kadrnka. Pochází z břeclavského oblastního sdružení. Jeho brněnští kolegové dnes v prohlášení uvedli, že rozhodnutí o povolebním uspořádání v brněnském zastupitelstvu je výlučně v jejich kompetenci. „Oblastní rada ODS Brno-město žádá mimobrněnské představitele ODS, vyjma předsedy strany Petra Nečase, aby respektovali autonomii rozhodování brněnských orgánů ODS,“ uvedli.

Reportáž Michala Šebely (zdroj: ČT24)

Primátorem Karviné se stal na další čtyři roky Tomáš Hanzel (ČSSD). Sociální demokraté získali ve volbách nadpoloviční většinu hlasů, a tak obsadili v městské radě všechna křesla. ČSSD v Karviné vyhrála volby a v jednačtyřicetičlenném zastupitelstvu má 24 mandátů. Minulé čtyři roky ČSSD vládla v koalici s ODS. Nyní se rozhodla vládnout sama. V opozici budou komunisté s deseti zastupiteli, ODS s pěti a sdružení Naše Karvinsko se dvěma. Hanzel získal při volbě 26 hlasů, 15 zastupitelů se hlasování zdrželo.

Třiačtyřicetiletý primátor Hanzel, který stál v čele města i uplynulé čtyři roky, má několik hlavních priorit. „Chceme dokončit všechny evropské projekty a rozdělané investice, máme v plánu další modernizaci městské infrastruktury, regeneraci sídlišť, dostavbu městského sportovního stadionu,“ uvedl Hanzel. Podle něho město bude pokračovat v nulové toleranci k nepřizpůsobivým. Bude také vyvíjet větší tlak na stát a kraj na zlepšení životního prostředí a zaměstnanosti ve městě.

ČSSD bude mít v Blansku starostu

V Blansku povede radnici dosavadní koalice ČSSD, ODS, lidovců a Volby pro město. Vítěz voleb ČSSD ale nově získá křeslo starosty, do něhož usedne dosavadní místostarosta za sociální demokraty Lubomír Toufar. V Blansku se nesly komunální volby ve znamení boje mezi dvěma nejsilnějšími stranami - ČSSD a ODS. Sociální demokraté nad občanskými demokraty zvítězili rozdílem 20 000 platných odevzdaných hlasovacích lístků.

ODS by teoreticky mohla vládnout bez ČSSD ve spolupráci s lidovci, Volbou pro město, TOP 09 a Věcmi veřejnými, s nimiž by získala 13 z 25 křesel v zastupitelstvu. Členové dosavadní radniční koalice se ale vyslovili pro její zachování. V sedmičlenné radě města bude mít ČSSD tři křesla, jak tomu bylo dosud u ODS. Občanští demokraté budou mít dva posty. Po jednom pak obsadí KDU-ČSL a Volba pro město. Lidovci obsadí post tajemníka radnice a Volba pro město bude mít místostarostu.

Radnice v Suchdole bude i nadále proti Pražskému okruhu

Pražskému Suchdolu bude vládnout Sdružení občanů Suchdola (SOS), které vyhrálo říjnové komunální volby. Staronovým starostou bude Petr Hejl, který dlouhodobě bojuje proti vedení vnějšího silničního okruhu přes tuto městskou část. Téma okruhu tak společně s rozšiřováním letiště zůstane i nadále hlavním programem rady. SOS v nově zvoleném zastupitelstvu obsadí 11 z 15 křesel. Po dvou mandátech bude mít ještě ODS a ČSSD.

Také v Semilech je jasno - starostou zůstane i v dalších čtyřech letech Jan Farský z vítězné Volby pro Semily. Farský je ale zároveň poslancem za TOP 09 a hnutí Starostové a nezávislí, i proto se město po čtyřech letech znovu vrátí k modelu se dvěma místostarosty. Farský, který si navíc stále doléčuje vážné zranění z jara letošního roku, bude neuvolněným starostou. Ušetřené peníze půjdou právě na plat druhé místostarostky.

Ve Varech míří ODS i ČSSD do opozice

V Karlových Varech bude pro příští funkční období vládnout koaliční blok K20, složený z Karlovarské občanské alternativy (KOA), TOP 09, ALTERNATIVY a hnutí O co jim jde?!. Primátorem se stane lídr KOA Petr Kulhánek, který již při vyjednávání uvedl, že nabídka ze strany tamní ODS je pro něj osobně nepřijatelná. Právě občanští demokraté usilovali o možnost vládnout spolu s K20.

K20 nabídla ODS dvě místa v radě s tím, že je nesmí obsadit lidmi, kteří v ní dříve působili. V nejnovějším protinávrhu, který ODS odeslala K20 v pondělí večer, ale ODS požadovala nejen dva radní, ale také prvního náměstka primátora.

Komunální volby v Karlových Varech vyhrála KOA s osmi mandáty. Druhá byla ČSSD se sedmi křesly. Na třetím místě byla ODS se sedmi mandáty. ALTERNATIVA má pět mandátů, TOP 09 čtyři, hnutí O co jim jde?! tři mandáty. Blok K20 bude mít v případě, že vydrží pohromadě a uzavře koaliční smlouvu, celkem 20 míst v osmatřicetičlenném zastupitelstvu.