Soud osvobodil policistu, který měl vyzradit utajované informace

Olomouc - Krajský soud v Olomouci dnes zprostil policistu Josefa Čepeláka obžaloby za vyzrazení utajované informace. Policista měl podle obžaloby před dvěma lety upozornit svou známou, bývalou policejní vyšetřovatelku Renatu Grenzerovou, že je prověřována kvůli podezření z nepřímého úplatkářství. Podle soudu sice k úniku informací došlo, neprokázalo se však, že by za tím stál Čepelák. U soudu totiž nemohl zaznít klíčový důkaz - telefonní nahrávka, na které Čepeláka poznali jeho kolegové.

Čepelák se měl informaci o prověřování Grenzerové dozvědět, když jako technik opravoval počítač jednoho z kolegů v budově okresního policejního ředitelství v Olomouci. Právě tento kolega měl totiž na starosti data o prověřovaných osobách. Čepelák pak měl ženě zavolat z mobilu. Jenomže policie už ji odposlouchávala a Čepeláka prý jeden z policistů poznal po hlase. 

Bývalá policejní vyšetřovatelka dnes u soudu potvrdila, že jí někdo telefonoval. Ona sama se ale domnívá, že to nebyl Čepelák. Soud ovšem nemohl přehrát záznam odposlechu jako důkaz, protože k tomu svědkyně nedala svolení. Navíc platí od ledna nový trestní zákoník, podle kterého se mohou odposlechy využívat jen u zvlášť závažných zločinů, což vyzrazení utajované informace není. Soudu se navíc nepodařilo prokázat, že by mobilní telefon patřil Čepelákovi.

Reportáž Erika Knajfla (zdroj: ČT24)

Policisté, kteří na nahrávce Čepeláka poznali, také vypovídali na základě odposlechu. „Jednoznačně jsme toho názoru, že svědecké výpovědi, byť hovoří o vině pana Čepeláka, primární důkaz nemůžou nahradit,“ zdůvodnil předseda soudního senátu Vladimír Hendrych. Čepelák využil svého práva a před soudem nevypovídal.   

Rozsudek zatím není pravomocný - lhůtu na možné odvolání si nechal jak obžalovaný, tak státní zástupce Lev Novák, který pro Čepeláka žádal podmíněný trest a také zákaz práce s utajovanými skutečnostmi. Případ by pak musel projednat i Vrchní soud v Olomouci.