Zneužívaných dětí přibývá, následky si nesou celý život

Praha - Počet týraných, zanedbávaných nebo sexuálně zneužívaných dětí v Česku roste. Podle statistik ministerstva práce a sociálních věcí jich loni bylo skoro čtyři a půl tisíce. Sexuálně zneužito bylo 800 dětí, skutečná čísla ale budou podle odborníků mnohonásobně vyšší.

Sexuální násilí ovlivní dítě na celý život. Oběti trpí psychickými, zdravotními i sexuálními problémy, mají potíže ve vztazích a ztrácí důvěru k lidem. Děti čelí zneužívání v rámci rodiny nejčastěji – jde o otce, nevlastní otce, strýce, bratrance nebo i sourozence. Právě na pomoc ženám, které se staly oběťmi sexuálního násilí v dětství, se specializuje pražské centrum Élektra. Za patnáct let jeho existence prošlo terapií víc než čtyři a půl tisíce obětí. Centrum nabízí pomoc prostřednictvím e-mailu, telefonu i individuální a skupinové terapie. „Přicházejí stále mladší a mladší ženy,“ uvedla spoluzakladatelka a ředitelka centra Élektra Jiřina Dolanská. Centrum ale bohužel všechny klienty přijmout nemůže. „U nás je to třeba tak, že do terapie bych potřebovala vzít v tuto chvíli více než 120 lidí, a není to možné, protože kapacita centra nestačí,“ dodává ředitelka.

Jedna z klientek centra Élektra, 60letá Martina, byla obětí sexuálního násilí už od narození - zneužívali ji vlastní rodiče. „První případ zneužití si pamatuji, když mi byly asi čtyři roky, byla jsem nahá, moje matka mě nesmírně krutě bila, včetně omlacování o nábytek, kopání, a já jsem nevěděla proč a můj otec byl nahý a onanoval,“ svěřila se žena ČT. Její příběh je o to smutnější, že zneužívání trvalo až do jejích čtyřiceti let a její matka, místo aby ji bránila, ve zneužívání otci pomáhala.

Reportáž Magdy Trojanové (zdroj: ČT24)

Občanské sdružení Élektra je nevládní neziskovou organizací, která vznikla z iniciativy klientek a terapeutek v roce 1995 na pomoc ženám - obětem sexuálního násilí v dětství a ženám znásilněným.