Kdo bude vládnout Praze? TOP 09 chce zásah Nečase. ODS odešla z jednání

Praha - ODS opustila společné jednání pražských vyjednávacích týmů s TOP 09. Důvodem je výzva TOP 09, aby se jednání účastnil premiér Petr Nečas (ODS). Novinářům to řekl předseda pražské ODS Boris Šťastný. Podle něj ale ODS nechce přerušovat koaliční jednání, o programové shodě budou dál jednat na úrovni šéfů zastupitelských klubů. TOP 09 svou dnešní výzvu zdůvodnila tím, že se obává, že prioritou předáků pražské organizace není změna politiky, ale „udržení dosavadního kartelu moci ve prospěch podnikatelských skupin napojených na ODS a ČSSD“. Pražská ODS kvůli výzvě TOP 09 svolala na čtvrtek mimořádnou regionální radu.

TOP 09 chce, aby se jednání o tom, kdo povede pražský magistrát, dále vedla za účasti předsedů a místopředsedů stran. Výzvu však Nečas odmítl s tím, že jde o mediální krok TOP 09 a že představitelé pražské ODS nejsou malé děti, které je třeba vodit za ruku. „Nejsme stranou autoritativního typu, ve které celostátní šéfové dirigují lokální představitele strany, jak mají jednat,“ uvedl dnes Nečas.

Šťastný označil vyjádření TOP 09 za zásadní a bezprecedentní způsob obvinění. Vadilo mu také, že TOP 09 výzvu zveřejnila před společným jednáním s ODS. Uvedl, že osobně to bere jako urážku, ale že je politikem, a tak musí společně hledat cesty, „jak z toho ven“. „Náš vyjednávací tým byl velmi zásadním a z našeho pohledu v polistopadové historii všech vyjednávání na podobné úrovni bezprecedentním způsobem obviněn,“ zdůraznil Šťastný.

Volební lídr ODS Bohuslav Svoboda uvedl, že krok TOP 09 nechápe. Podle něj ODS konečně pokročila, když se v pondělí shodla na nových tvářích, které by mohly usednout ve vedení města. „Nejsem v politice tak dlouho, abych se s některými věcmi vyrovnával snadno,“ poznamenal Svoboda. „Opustili jsme jednání v okamžiku, kdy padla osobní urážka,“ dodal.

Kandidát na primátora TOP 09 Zdeněk Tůma po jednání zopakoval, že prioritním partnerem TOP 09 je pro koalici na pražské radnici ODS a strana je nadále připravena jednat. Svým vyjádřením prý strana chtěla jen podpořit hlasy v ODS, které jsou pro koalici s TOP 09. „Nemyslím si, že by bylo prohlášení tak dramatické, aby přerušilo jednání,“ konstatoval.

Hlavní město Praha je zlatým dolem pro firmy, které se ucházejí o veřejné zakázky. Platí totiž dobře i v době krize. Letos se vypsaly veřejné zakázky v objemu 13 miliard korun, loni dokonce ještě o pět miliard více. „V Praze jsou veřejné zakázky obrovský problém, předražují se, je tam řada podezření na korupci. To jsou peníze, které lákají celou řadu lobbistů a firem,“ uvedl šéf Transparency International David Ondráčka. Podle Markéty Reedové (VV) byla také řada zakázek uzavřena těsně před volbami, napadána je i rychlost, s jakou byla vypsána a uzavřena zakázka na dostavbu metra trasy A za více než 3,3 miliardy korun. „Ta zakázka byla vypsaná tak, že nabídky se začaly Dopravnímu podniku scházet těsně před volbami, a zase těsně po volbách následuje výběr vítěze,“ domnívá se Vojtěch Blažek z Hospodářských novin. Problémy s kartou Pražana Opencard už jsou dávno známé, pochybnosti může začít vzbuzovat také výstavba tunelu Blanka. Původní rozpočet byl totiž výrazně překročen.

Karta Opencard
Zdroj: ČT24