Armáda v bílém: omlazená, obměněná i zeštíhlená

Praha – Česká armáda bude muset do budoucna výrazně omladit své řady a k tomu nabírat více rekrutů. Jen díky tomu tak bude moci rozvíjet klasické i mechanizované jednotky. Požadavek na personální obměnu vojsk je jedním ze zásadních hesel Bílé knihy – dokumentu, který určí podobu českých ozbrojených sil pro další roky. Ministr Alexandr Vondra už se kvůli Bílé knize poprvé sešel i s představiteli parlamentních stran.

Reformní dokument je nyní hotov zhruba z jedné třetiny. Začíná však vycházet najevo, že armáda, která je poskládána z mnoha různorodých jednotek, není nadlouho udržitelná. Zelenou budou mít dvě mechanizované brigády, aby bylo možné v budoucnu nasadit v zahraničí až 3000 lidí na 6 měsíců.

Zatím není jasné, které jednotky v budoucnu v armádě skončí. Hovoří se o dělostřelcích, chemicích, části zdravotníků, z armády mohou být vyřazený také tanky nebo řada vrtulníků. Tvůrci Bílé knihy počítají i se zeštíhlením vedení, kde je prý přebytek plukovníků a málo poručíků. Mimoto současní řadoví vojáci stále více stárnou. „Rekrutace byly omezeny v posledních dvou letech. My je příští rok budeme chtít řádně obnovit,“ vzkázal ministr Vondra.

Reportáž Tomáše Vlacha (zdroj: ČT24)

Veškeré plány jsou navrženy se společnou podmínkou udržet stávající rozpočet a dále neškrtat. Podobný názor má také několik poslanců ČSSD. „Pokud by se mělo škrtat dál, znamenalo by to zastavení reformy armády, což by bylo špatně,“ uvedl Antonín Šeďa (ČSSD). Konečnou podobu knihy ovlivní také summit Severoatlantické aliance koncem listopadu. Jeho cílem je stanovení strategie na dalších deset let.