Brno má nakročeno k velké koalici ČSSD a ODS

Brno - Vedení brněnských občanských demokratů v úterý na večerním jednání odhlasovalo variantu budoucího uspořádání na brněnském magistrátu, tedy velkou koalici ČSSD a ODS. Stalo se tak navzdory odporu celostátního i jihomoravského vedení ODS. Proti velké koalici byl také volební lídr brněnské ODS Robert Kotzian, který po skončení jednání odcházel velice zklamaný. Jasno už je i v Karlových Varech, kde ODS a ČSSD odcházejí do opozice, naopak v Českých Budějovicích jsou jednání v krizi.

S lídrem brněnské kandidátky ODS Robertem Kotzianem zvedlo v tajném hlasování oblastní rady ODS ruku pro pravostředovou trojkoalici s lidovci a TOP 09 dalších šest spolustraníků, přehlasovalo je ale jedenáct těch, kteří dali přednost velké koalici s ČSSD. Kotzian je sice rozhodnutím zklamán, nicméně výsledky hlasování respektuje.

K takovému výsledku vedl některé brněnské občanské demokraty fakt, že by rádi vytvořili silnou koalici, která by podle místopředsedy strany a předsedy brněnské ODS Pavla Blažka byla natolik stabilní, aby vydržela celé čtyři roky. To potvrdil i stávající primátor Roman Onderka z ČSSD. Ten bude podle dohody stále primátorem, ale ODS bude mít většinu v radě města.

Rozhodnutí brněnské ODS jít do koalice s ČSSD je sice zásadní, ale koaliční vyjednávání zdaleka nejsou u konce. Pavel Blažek čeká, že se budou vést další debaty, protože se stále vyskytují rozdílnosti v programech. Vyjednávací týmy tak podle Blažka musí dořešit hlavně nejasnosti kolem budoucnosti velkých brněnských sportovišť, ceny vodného a stočného nebo daně z nemovitosti.

Na jihu Čech je patová situace

V Českých Budějovicích by mohla i nadále vládnout městská rada ve starém složení. Voliči polovinu z nich přitom nezvolili do zastupitelstva. Zákon o obcích to připouští v případě, že zastupitelé nezvolí radu novou. Městský výbor ČSSD totiž v úterý zablokoval uzavření koaliční smlouvy s vítězným hnutím Občané pro Budějovice (OPB) a TOP 09, když nepřijal nabídku potenciálních partnerů na čtyři místa v jedenáctičlenné radě, z toho třech postů uvolněných náměstků. Požadoval většinu, tedy šest křesel. Navíc znovu svému týmu uložil, aby jednal o rozšíření koalice o ODS. OPB a TOP přitom opakovaně deklarovali, že slib voličům neporuší.

Při dodržení volebních slibů v Českých Budějovicích existuje jediná možnost většinové koalice, a to OPB, TOP 09 a ČSSD. OPB a TOP vyloučily spolupráci se současným vedením jihočeské ODS. ODS pak uzavření spolupráce s ČSSD za podpory KSČM.

Dovedení Aše budou mluvit i komunisté

V Aši na Chebsku vznikne s největší pravděpodobností široká koalice složená ze čtyř stran. Vítězná ODS do rady pozvala zástupce Strany Zdraví Sportu Prosperity, TOP 09 a nakonec i KSČM. Účast komunistů v koalici s ODS se ale nelíbí vedení občanských demokratů, a to i na krajské úrovni. ODS získala v Aši ve třiadvacetičlenném zastupitelstvu osm mandátů. Dalo jí to silnou vyjednávací pozici v koaličních jednáních. „K jednání o koalici jsme ale přistupovali komunálně, bez ohledu na to, o jakou stranu jde. Spíš jsme kladli důraz na shodu v programu stran,“ vysvětlil vznik široké koalice lídr kandidátky ODS Dalibor Blažek, který se zřejmě znovu stane starostou.

ODS i ČSSD odcházejí ve Varech do opozice

V Karlových Varech definitivně odcházejí dvě dříve městu vládnoucí strany ODS a ČSSD do opozice. Přinutilo je k tomu úterní rozhodnutí čtyřkoalice K20 (Karlovarská občanská alternativa, TOP 09, ALTERNATIVA a hnutí O co jim jde?!) ukončit další koaliční jednání a lázeňské město řídit bez ODS i ČSSD. Lídr ODS a končící primátor Werner Hauptmann dnes ČTK řekl, že chtějí plnit úlohu konstruktivní opozice.

V Bruntále se spojí ČSSD, Bruntál 2010, ODS a TOP 09

V Bruntále zatím směřují povolební vyjednávání k zachování současné radniční koalice ČSSD, sdružení Bruntál 2010, ODS a TOP 09. Novým starostou by se měl stát zástupce uskupení Bruntál 2010 Petr Rys, dosavadní místostarosta. Koaliční smlouvu chtějí strany podepsat do ustavujícího zastupitelstva, které bude příští týden v úterý.

Ve volbách vítězní sociální demokraté se podle něho rozhodli přenechat post starosty uskupení Bruntál 2010, aby se povolební vyjednávání odblokovala. „Bruntál 2010 si nárokoval post starosty, protože jejich kandidát získal ve volbách nejvíce preferenčních hlasů ze všech,“ uvedl lídr ČSSD Vladimír Jedlička. Tím byl právě místostarosta Rys.

V Krumlově bude koalice bez ODS

V Českém Krumlově bude vládnout vítězná ČSSD, sdružení nezávislých Město pro všechny, TOP 09 a lidovci. Koalice bude mít ve třiadvacetičlenném zastupitelstvu 13 hlasů. ČSSD bude mít ve vedení města starostu a dva radní, TOP 09 dva radní, KDU-ČSL a sdružení nezávislých Město pro všechny po jednom zástupci. Za Město pro všechny zůstane v křesle místostarostky Jitka Zikmundová. V opozici tak skončí ODS, KSČM, Nezávislí a zelení a Sportovci pro Krumlov.

Ve třiadvacetičlenném zastupitelstvu Českého Krumlova získala ČSSD šest mandátů, ODS čtyři. Po třech TOP 09 a KSČM. Nezávislí a Zelení, lidovci a SNK - Město pro všechny po dvou křeslech. Svého zástupce ve vedení města budou mít i Sportovci pro Krumlov.

Starostou Poděbrad bude Langr

Poděbrady povede v nadcházejících čtyřech letech Ladislav Langr z uskupení Volba pro Poděbrady. Na podobě rady města a na obsazení kontrolního a finančního výboru se dohodla trojkoalice Volba pro Poděbrady, Poděbradské fórum a TOP 09. Termín ustavujícího zasedání závisí na rozhodnutí krajského soudu, ke kterému podalo stížnost na průběh voleb sdružení Volba pro město Poděbrady.