Sněmovna schválila navýšení českých vojáků v Afghánistánu

Praha - Česká armáda bude moci vyslat příští rok do Afghánistánu asi o dvě stovky vojáků víc než letos. V zemi jich bude moci působit až 720, o rok později o 80 méně. Součástí mise má být i dopravní letoun CASA. Vojáci se naopak postupně stáhnou z balkánského Kosova. Předpokládá to vládní plán armádních misí pro další dva roky, který dnes schválila po dvouhodinové debatě navzdory kritice opozice sněmovna. Senát návrh podpořil už před týdnem, a to i hlasy senátorů z opoziční ČSSD. Poslance ještě čeká projednávání daní a dluhopisového zákona.

„Vycházíme ze zahraničněpolitických zájmů České republiky,“ uvedl ministr obrany Alexandr Vondra (ODS). Plán podle něj vyjadřuje zodpovědnost vůči bezpečnosti ČR a spojenců.

Opozice kritizovala zvýšení afghánského kontingentu. „ČR se nemusí stydět za rozsah současného zapojení,“ uvedl Antonín Seďa (ČSSD). Jeho stranický kolega Jan Hamáček si postěžoval, že koalice návrh neprojednala s opozicí a rezignovala na politické řešení situace v Afghánistánu.

Alexander Černý (KSČM):

„Proti terorismu nelze bojovat vojenskými prostředky… Spojenci vystupují v Afghánistánu jako novodobí kolonizátoři.“

Armáda se chce v Afghánistánu soustředit na čtyři priority. V rámci provinčního rekonstrukčního týmu v Lógaru se bude podílet na obnově země. V provincii Vardak má být posílen výcvik místní armády a policie. Pokračovat bude také nasazení vrtulníkové jednotky, protichemických specialistů a meteorologů na letišti v Kábulu. V Afghánistánu má být v příštích letech nasazen i dopravní letoun C-295M CASA, okolo jejichž pořízení panují pochybnosti a Česko čelí žalobě Evropské komise.

Vojáci pro příští rok opět počítají s vysláním prostějovské jednotky speciálních sil, tentokrát však pod hlavičkou mise ISAF. Elitní 601. skupina v minulých letech v Afghánistánu bojovala v rámci protiteroristické operace Trvalá svoboda vedené Spojenými státy.

Vydáno pod