Vondra odvolal náměstka Fulíka kvůli nákupu letounů CASA

Praha - Ministr obrany Alexandr Vondra (ODS) odvolal z funkce náměstka pro zahraničí a vyzbrojování Jana Fulíka, končí tak poslední člověk z úzkého týmu Vondrova předchůdce Martina Bartáka. Fulík se podílel na nákupu transportních letounů CASA, které přišly ministerstvo obrany na téměř pět miliard korun. S informací přišel server Respekt.cz, podle kterého má Fulíka na jeho pozici nahradit bývalý ministr obrany první vlády Mirka Topolánka Jiří Šedivý. Vondra již dříve avizoval, že všechny sporné či jakkoli podivné zakázky ve svém rezortu hodlá prověřit.

„Nabídl jsem mu určité uplatnění v jiné funkci, má týden na rozmyšlenou. Jednám v rámci procesu výstavby klíčového týmu, který bude mít na starosti reformy a přípravu Bílé knihy na ministerstvu obrany,“ konstatoval Vondra. Ten prý čekal, až ke konci října vyprší Šedivému mandát u Severoatlantické aliance.

Jan Fulík vydržel v nových poměrech čtyři měsíce, nejdéle z manažerů éry Martina Bartáka. Za sebou má mimo jiné i kariéru v Bezpečnostní informační službě i civilní mise v Iráku a Afghánistánu. Na ministerstvo nastoupil v roce 2006 jako poradce, loni se stal prvním náměstkem. Ke svému odvolání pouze uvedl, že je výběr náměstků věcí každého ministra. O podrobnostech  jednotlivých kauz nechtěl mluvit s tím, že je zaneprázdněn předáváním funkce svému nástupci Jiřímu Šedivému.

Reportáž Tomáše Vlacha (zdroj: ČT24)

Respekt.cz píše, že o Fulíkově osudu rozhodla zpráva, že Evropská komise hodlá zažalovat u Evropského soudního dvora způsob, jakým ministerstvo obrany pořídilo letouny CASA. Na uzavření kontraktu měl Jan Fulík velký podíl. Praha podle prohlášení komise nedodržela předpisy EU týkající se zadávání veřejných zakázek. Podle komise Česko mělo letadla vybrat na základě celoevropského tendru, ale místo toho o zakázce za 132 milionů eur (téměř 3,5 miliardy korun) rozhodlo bez výběrového řízení.

A žaloba ze strany komise prý hrozí také za uzavření smlouvy na pořízení devadesáti lehkých obrněnců Iveco za skoro čtyři miliardy korun. Také na tomto kontraktu se odcházející náměstek výrazně podílel. Fulíka jmenoval do funkce Vondrův ministerský předchůdce a dnešní náměstek na ministerstvu financí Martin Barták.

Šedivý byl ministrem obrany od září 2006 do ledna 2007 v první vládě premiéra Mirka Topolánka (ODS). Působil rovněž jako Vondrův náměstek v době, kdy dnešní ministr obrany působil jako vicepremiér pro evropské záležitosti, a byl i náměstkem generálního tajemníka NATO. V poslední době stál Šedivý v čele komise, kterou Vondra ustavil a která zpracovává tzv. bílou knihu s vizí vývoje armády.