Šťastný: Jednání TOP 09 vzbuzuje velké pochybnosti o budoucí spolupráci

Praha – Dvířka ke společné koalici ODS a TOP 09 se v Praze pomalu, ale jistě zavírají. Z některých oblastních buněk pražské ODS zaznívá názor, že občanští demokraté by měli vyjednávání s TOP 09 ukončit. Důvodem je i úterní vyjádření TOP 09, která ODS obvinila z toho, že je ve vleku podnikatelských skupin. Šéf pražské ODS Boris Šťastný považuje jednání vítěze voleb za neomluvitelné, a svolal proto na čtvrtek regionální radu, která rozhodne, jak dál. Koalice ODS a ČSSD se zatím hojně uzavírají na jednotlivých pražských radnicích. Jasno je i na Praze 10, kde chce být starostou dosavadní radní Milan Richter.

Postoj TOP 09 je pro Šťastného zcela nevysvětlitelný a nepochopitelný. „Myslím ale, že TOP 09 dnes udělala velký krok k tomu, aby v Praze nevládla… Ve mně takový způsob jednání, kdy na nás TOP 09 bezdůvodně útočí, mimochodem opakovaně, vzbuzuje velké pochybnosti o budoucí spolupráci,“ řekl v rozhovoru pro Hospodářské noviny. Případná omluva ze strany TOP 09 podle Šťastného nic nezmění: „Omlouvat se můžete, když vám něco ulítne. Politik může říct hloupost, tady je ale evidentní, že to bylo promyšlené, naplánované prohlášení.“

Boris Šťastný:

„Řada lidí, kteří dříve spíš preferovali pravostředovou koalici, dnes vidí u TOP 09 řadu pochybností… Nahrává tomu i skutečnost nestandardních kroků, které jsme zažili v posledních dnech… Najednou svolat tiskovou konferenci jako blesk z čistého nebe a diktovat, co má naše strana dělat a koho kam obsadit.“

Rozhovor s Borisem Šťastným (zdroj: ČT24)

Šťastný se domnívá, že pražská ODS podnikla v minulých dnech velké množství vstřícných kroků, které měly umožnit další jednání s TOP 09. Regionální rada a klub zastupitelů v pondělí rozhodly, že ODS bude v následujících dnech jednat výhradně s TOP 09. „Lídr Bohuslav Svoboda také přišel se seznamem nových lidí do vedení města,“ připomněl. Úterní prohlášení TOP 09 proto podle Šťastného nebylo fér, označil ho za ránu pod pás. Vyjednávací tým ODS se proto chce o dalším postupu poradit s vedením pražské ODS a klubem zastupitelů. Šťastný ale zdůraznil, že programoví vyjednavači obou stran se budou nadále setkávat a jednat o věcném obsahu koaliční smlouvy. „Nevylučuji, že stále ještě existuje možnost spolupráce, na druhou stranu ve mně tyto věci krůček za krůčkem nebudí důvěru,“ řekl ČT.

TOP 09 v úterý vyzvala premiéra Petra Nečase, aby se koaličních jednání v Praze účastnil. Premiér to ale odmítl. Šéf pražské ODS v rozhovoru pro HN jeho přístup ocenil. Premiér tak podle něj potvrdil několikaletou stranickou praxi, že o konkrétních radnicích rozhodují vždy místní buňky strany. Nečas ale také řekl, že by měla pražská ODS svolat regionální sněm a zvolit si nové vedení. To současné má mandát do 15. prosince. „Teď jsem Petru Nečasovi potvrdil, že sněm svoláme, hned jak dokončíme jednání o možné koalici,“ řekl deníku Šťastný.

V Praze 10 bude opět koalice ODS a ČSSD, starostou chce být Richter

Koalice ODS a ČSSD se zatím hojně uzavírají na jednotlivých pražských radnicích. Opětovně vznikne například v Praze 10. ODS, která v desáté městské části vyhrála volby, znovu získá funkci starosty. Ucházet se o něj pravděpodobně bude končící náměstek pražského primátora Milan Richter. V Praze 10 místo starosty zastával už v předminulém volebním období. ODS obsadí v devítimístné radě pět křesel, ČSSD čtyři.

Pražskému Suchdolu bude vládnout Sdružení občanů Suchdola (SOS), které vyhrálo komunální volby. Staronovým starostou bude Petr Hejl, který dlouhodobě bojuje proti vedení vnějšího silničního okruhu přes tuto městskou část. V Praze 11 by ODS mohla v čele radnice vystřídat sociální demokracie. Funkci starosty totiž zástupci Hnutí pro Prahu 11 a TOP 09 nabídli lídrovi ČSSD Ladislavu Kárskému, pokud s nimi ČSSD uzavře koalici. Na Praze 1 uzavřely koalici TOP 09, Věci veřejné a ČSSD. Starostou se stane lídr TOP 09 Oldřich Lomecký.

Zástupci vítězné ODS, ČSSD a Strany zelených (SZ) podepsali koaliční smlouvu i na radnici Prahy 2. Strany se dohodly, že starostou bude dosavadní místostarosta Jiří Paluska (ODS). V opozici tak zůstane TOP 09 a sdružení Občané za spokojené bydlení, které usilovalo o pokračování privatizace obecních domů. V pražských Řepích uzavřely koalici ODS, ČSSD a Hnutí Lepší Řepy. Ve funkci by měla zůstat dosavadní starostka Jitka Synková (ODS).

Vydáno pod