Vrchní soud potvrdil desetiletý trest za vraždu manželčina milence

Olomouc – František Cina půjde za vraždu milence své ženy na deset let do vězení, výši trestu dnes potvrdil Vrchní soud v Olomouci. Cina se před soudem hájil tím, že na něj muž nejprve zaútočil sám, napadl ho prý se skleněným střepem v ruce. Úmyslnou a předem plánovanou vraždu odmítal, v odvolání žádal, aby ho soud potrestal za zabití, nebo aby jeho čin posoudil jako nutnou obranu. Odvolací soud mu ale nevyhověl.

Cina svou ženu, která s milencem odešla z Přerova do Kojetína, na Nový rok vyhledal a chtěl ji přimět k návratu. Do Kojetína za ní toho dne přijel dvakrát a během druhé návštěvy se v domku v ulici Padlých hrdinů s jejím milencem dostal do sporu. Během šarvátky ho Cina několikrát bodl kuchyňským nožem do nohy a do hrudníku. Následně z domu vyběhl a přiznal se policejní hlídce, která na místo přijela. Napadený se podle rozsudku před vraždou choval agresivně a byl pod vlivem alkoholu. 

S obhajobou, že byl Cina napaden jako první a nápadník jeho ženy držel v ruce střep, nesouhlasil už krajský soud. Cina to totiž ani jednou nezmínil při výsleších před policisty a s touto verzí přišel teprve během hlavního líčení. Nepotvrdila ji ani prohlídka místa, kde byl muž zavražděn. „Nedržel v rukou žádný takový skleněný předmět a takový skleněný předmět nebyl nalezen ani v jeho blízkosti,“ řekl předseda soudního senátu Václav Čapka, podle kterého nebylo možné ani změnit kvalifikaci na zločin zabití.   

Cinovi podle nového trestního řádu za vraždu hrozilo deset až 18 let vězení. Pravomocný rozsudek by si měl odpykat ve věznici s ostrahou. V tom podle Čapky krajský soud udělal chybu, když Cinu neposlal do vězení s přísnějším režimem. Státní zástupce se ale proti trestu neodvolal, a vrchní soud to proto změnit nemohl.

Vydáno pod