U České Lípy dělníci zakonzervují obchvat

Česká Lípa - Na obchvatu České Lípy se začala konzervovat stavba. Silnice je jednou z těch, které se v srpnu ministerstvo dopravy rozhodlo z úsporných důvodů zastavit. Dělníci se teď na stavbu vrátili s jediným úkolem - dokončit nejnutnější a zakonzervovat ji. Stát to přijde na 80 milionů korun. Podle ředitele libereckého závodu Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Josefa Jeníčka budou do konce letošního roku provedeny nezbytné práce za 30 milionů korun, zbytek se dokončí v příštím roce.

Silnice I/9 je jednou z 12 silničních staveb, které se ministerstvo dopravy rozhodlo v srpnu z úsporných důvodů zastavit. Později ale věc přehodnotilo a většina staveb pokračuje. Na pokračování výstavby silnice mezi Opavou a Ostravou a dvou přivaděčů k dálnici D47 a obchvatu České Lípy ale peníze nejsou.

Proto se v polovině srpna zastavily i práce na mimoúrovňové křižovatce Sosnová, která je součástí přeložky silnice I/9. Pro region je přitom stavba klíčová - má odvést tranzitní dopravu mimo zastavěná území a odlehčit přetížené silnici mezi Novým Borem a Českou Lípou. Práce na obchvatu začaly už před dvěma lety rekonstrukcí mimoúrovňové křižovatky v Okrouhlé na Českolipsku.

Další etapou stavby byla křižovatka v Sosnové, která začala loni. Stavba za bezmála 800 milionů korun měla být do provozu uvedena na jaře příštího roku. Největším problémem je rozestavěný most, který komplikuje dopravu. Ještě letos ale bude přemostění dokončeno, vozovky odvodněny a dokončeny tak, aby se po nich dalo bezpečně jezdit a nic nebránilo zimní údržbě.

Křižovatka je součástí plánovaného desetikilometrového obchvatu, který měl po dokončení výrazně odlehčit hlavně spojnici mezi Českou Lípou a Novým Borem. Stavba za pět miliard korun měla být dokončena kolem roku 2016, nyní je ale termín dokončení v nedohlednu. S pokračováním výstavby obchvatu se v nejbližších letech nepočítá.