Plzeňskou univerzitu povede Mauritzová ze zdravotní fakulty

Plzeň - Novou rektorkou Západočeské univerzity v Plzni (ZČU) bude děkanka fakulty zdravotnických studií Ilona Mauritzová. Rozhodl o tom dnes v tajné volbě akademický senát univerzity, která má téměř 20 tisíc studentů. Padesátiletá Mauritzová vystřídá Josefa Průšu, jemuž v únoru 2011 končí už druhé funkční období. Stane se tak vůbec první ženou, jež se postaví do čela univerzity.

Protikandidátem Mauritzové byl devětačtyřicetiletý šéf Výzkumného centra Nové technologie při ZČU Miroslav Holeček. Ani on ani Mauritzová neuspěli v prvním kole volby. Vítěz potřeboval nadpoloviční většinu ze všech 55 hlasů, tedy 28. Po krátké poradě proto senát rozhodl o konání druhého kola, v něm získala děkanka potřebných 28 hlasů.

Padesátiletá Mauritzová řídila soukromou Vysokou školu Plzeň, jež se před dvěma lety začlenila pod ZČU, a stala se tak osmou fakultou se zhruba 800 studenty. V programu uvedla, že chce přispět k výrazné změně vnějšího pohledu na ZČU. Události na právnické fakultě se podle ní nesmí opakovat. „Pakliže se objeví náznaky podobných jevů, univerzita okamžitě zasáhne i za cenu extrémních řešení,“ uvedla.

Josef Průša, současný rektor:

„Kandidáti byli celkem vyrovnaní, také výsledek byl téměř 'fifty fifty'. Bude hodně záležet na týmu, který si ona vybere. Myslím, že univerzita je schopna pod jejím vedením plnit strategii, kterou jsme si předsevzali.“

Před volbou senátorům řekla, že hlavním cílem je jednotná univerzita. „Chci ji stmelovat, podporovat spolupráci mezi fakultami, ústavy, klást důraz na interdisciplinaritu,“ uvedla. Heterogennost školy je podle ní šancí a výhodou, ne problémem. Nutná je podpora výzkumných projektů, důraz na kvalitní výuku. ZČU má soutěžit s ostatními školami, uvnitř ale musí být zajedno. Chce pokračovat v reformách na právech a prosadí organizační změny, které zamezí podobné aféře. Do roka se pokusí navrátit ZČU i právům dobré jméno. „ZČU musí být daleko víc vidět navenek, být integrální součástí města a kraje, intenzivně prezentovat výsledky,“ uvedla. Za svou výhodu označila krátké působení na ZČU, díky němuž prý není nikomu za nic vděčná. Univerzitu chce řídit jako firmu, ale bude ctít akademické svobody.

„Univerzita prožívá těžké období, opravdu bych chtěla, aby se stala jednotnou, abychom spolupracovali a byli schopni čelit vnějším faktorům i se mohli vevnitř rozvíjet,“ řekla novinářům těsně po vítězství. Znovu tak narážela na aféru plzeňských práv, která vypukla na fakultě loni v září a poškodila i jméno plzeňské univerzity. Vznikla v souvislosti s opsanými pracemi i takzvanými rychlostudenty. Mauritzová bude muset také jako nová rektorka dořešit kauzy kolem odebírání titulů, je totiž pravděpodobné, že některé skončí u soudu. Prozradila, že už se sešla s novým děkanem práv Květoslavem Růžičkou a domlouvali společný postup.

Západočeská univerzita
Zdroj: ČT24