Primátor Ostravy: Politika ve městě je o schopnostech, nikoliv ideologii

Ostrava – Známé klišé o tom, že chodník ve městě není ani modrý, ani oranžový, je v zásadě pravdou, říká staronový ostravský primátor Petr Kajnar (ČSSD). Komunální volby ho vyzvedly podruhé do čela třetího největšího města ČR, kde po čtyři roky bude opět spolupracovat v rámci velké koalice s ODS. Společné vedení města se prý v minulosti osvědčilo, navíc volební programy obou stran podle Kajnara často protíná „společný zájem na rozvoji města“. Nyní stojí před Ostravou řešení investic do velkých sportovišť, rekreačních zón nebo spolupráce s vládou na zlepšení ovzduší.

Poslední rok Kajnarova funkčního období nezastihl Ostravu v lehké situaci. Ekonomická krize totiž zpomalila mnohé městské projekty a radnice musela řešit i odklon soukromých investorů. Rozpočet Ostravy se snížil o dvě miliardy, region navíc zužuje rostoucí nezaměstnanost. Ostravské zastupitelstvo však stále hospodaří s vyrovnaným rozpočtem. „Museli jsme seškrtat řadu výdajů, ale investičních. To je důvod, proč se řada věcí zpomalila, protože jsme například neměli na odkoupení pozemků. Rozpočet se nám však podařilo udržet. Ratingová agentura nám dokonce zvýšila hodnocení v době krize,“ říká primátor.

Interview ČT24

Ačkoliv krize zatím neumožnila některé slíbené projekty dotáhnout do konce, ostravská koalice sociálních a občanských demokratů hodlá pokračovat v dosavadní práci. „Ve městě nemáme rozpor. Těch usnesení zastupitelstva je určitě na tisíc a pouze jednou jsme hlasovali s ODS rozdílně. Na většině věcí se zkrátka shodneme. Je to otázka rozumu, priorit a samozřejmě peněz, které máme k dispozici,“ uvádí Kajnar. ČSSD získala ve městě celkem 21 mandátů a spolu s ODS získala v zastupitelstvu nadpoloviční většinu 29 hlasů. Společnou koaliční smlouvu tak mají obě strany podepsat v pondělí 8. listopadu.

Šéf radnice v pořadu Interview také uvedl, že hodlá oproti minulému období rozšířit počet svých náměstků z pěti na šest. Za rozhodnutím stojí podle něho snaha rovnoměrně rozložit povinnosti mezi více lidí.

Již před čtyřmi lety si ostravské vedení stanovilo cíl vybudovat nový městský stadion, sídlo fotbalového Baníku. Nynější stadion Na Bazalech však stále funguje, v roce 2012 však již nebude vyhovovat evropským normám. Město v současnosti pracuje na stavebním povolení pro dvě lokality, ze kterých si vybere tu výhodnější. Další možností je zázemí atletického stadionu ve Vítkovicích. „Jedním z řešení je, že se Vítkovice stanou špičkovým stadionem pro fotbalovou ligu, samozřejmě po dalších rekonstrukcích,“ dodal Kajnar.