Vláda podpořila návrh na uznání třetího odboje

Praha - Vláda dnes podle očekávání podpořila senátní návrh na uznání třetího odboje. Podle premiéra Petra Nečase (ODS) tím kabinet naplnil část svého programového prohlášení. Závazek uznat protikomunistický odboj strany vládní koalice ODS, TOP 09 a VV vtělily i do koaliční smlouvy. Kabinet také schválil finanční pomoc Pákistánu. Naopak návrh Pardubického kraje, aby hasiči dostávali čtyři procenta z částky vybrané od motoristů na povinném ručení, ministři zamítli. Jednalo se i o situaci sirotků, kteří nemají nárok na sirotčí důchod, či o zmocněnci pro lidská práva.

Senátní návrh na uznání třetího odboje má umožnit jeho aktivním účastníkům získat postavení válečných veteránů. Senát ji schválil navzdory kritice levicových zákonodárců, podle nichž jde o další pokus o politický výklad dějin. Nyní předloha poputuje do sněmovny, kde má koalice převahu 118 hlasů.

Kabinet rozhodl, že Česko pošle dalších deset milionů korun na pomoc Pákistánu, který v létě postihly katastrofální záplavy. Vyžádaly si 2000 obětí a nějakým způsobem postihly na dvacet milionu Pákistánců.

Ministři zamítli návrh, aby hasiči dostávali čtyři procenta z částky vybrané od motoristů na povinném ručení. Premiér Petr Nečas (ODS) řekl, že podle názoru ministrů je tato „bohulibě se tvářící myšlenka“ jen faktickou skrytou daní z objemu pojistného. Podle předsedy vlády „v této zemi snad není nikdo tak naivní“, aby si myslel, že dotyčná čtyři procenta hasičům by pojišťovny vyplácely ze svého zisku. Podle Nečase by na podobný návrh reagovaly přenesením jeho tíže na motoristy, tedy zdražením povinného ručení. Hasiči nápad Pardubického kraje uvítali, pojišťovny s ní nesouhlasily.

Vláda chce řešit situaci sirotků, kteří po smrti svých rodičů nemají nárok na sirotčí důchod. Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09) má analýzu situace předložit do poloviny roku 2012.

Nečas má prý jasno o nástupci Kocába

Kdo obsadí funkci vládního zmocněnce pro lidská práva po Michaelu Kocábovi, není ještě jasné. Premiér Nečas už svůj návrh má a informoval o něm koaliční partnery, záleží ale hlavně prý na vyjádření možného kandidáta. V posledních dnech Nečas čelí kritice z řad ochránců lidských práv za nečinnost, nalézt nástupce Kocába sliboval do několika málo týdnů už více než před měsícem.

Ministři dále schválili novelu zákona o technických požadavcích na výrobky, která by měla odstranit nebezpečné a nekvalitní hračky z trhu. Novelu vypracovalo ministerstvo průmyslu a obchodu, podle kterého tato legislativní norma výrazně sníží riziko poškození zdraví dětí. Kabinet schválil i snížení národních agrárních dotací z letošních 1,1 miliardy korun na 527 milionů v příštím roce a také návrh novely zákona o platebním styku, která má pomoci většímu rozvoji elektronických peněz.