Další vadná zakázka: Tatry pro armádu, provize pro prostředníka

Praha – Armádní zakázku na nákup terénních automobilů Tatra z let 2004-2006 provázela manipulace. Vyplývá to z odposlechů vojenské tajné služby, na něž se odkazuje dnešní Mladá fronta Dnes (MfD). Odposlechy z let 2006 a 2007 ukázaly, že o provizi ze smlouvy se dál dělil podnikatel a konzultant Pavel Stošek. Dění na obraně pak měl ovlivňovat prostřednictvím svých společníků. Nákup jedné Tatry nakonec vyšel na 3,2 místo původního 1,5 milionu korun. Ředitel Tatry Adams dnes uvedl, že bude postupovat zcela nekompromisně vůči každému, kdo se podílel na poškozování Tatry.

Ronald Adams, generální ředitel Tatry:

„Věříme…, že ty státní orgány, které usvědčujícími dokumenty a fakty disponují, a jak se ukazuje, disponovaly jimi již v době uzavírání smlouvy s ministerstvem obrany, poskytnou Tatře potřebné důkazy o tom, že informace zveřejněné médii odpovídají skutečnosti.“

Předseda představenstva Tatry a její generální ředitel Ronald Adams dnes v reakci na tyto informace nařídil nové důkladné vyšetřování uvnitř podniku. Tatra prý také připravuje právní kroky vůči každému, kdo mohl být do „nezákonného jednání ohledně této zakázky zapojen“. Adams je zaskočen tím „že konkrétní státní orgány o nekalém jednání věděly, měly o něm důkazy, a přesto žádným způsobem nezasáhly ani neiniciovaly patřičné vyšetřování“.

Brněnský podnikatel a konzultant Pavel Stošek podepsal s Tatrou Kopřivnice v květnu 2002 smlouvu na poradenskou činnost; o její existenci informovala Česká televize v roce 2008. Cílem Stoškovy spolupráce s Tatrou bylo přiřadit automobilce bez výběrového řízení zakázku od armády, přičemž Tatra chtěla využít Stoškova někdejšího angažmá na ministerstvu obrany a jeho dobré kontakty.

Tatra nakonec v dubnu 2004 rozhodnutím vlády Vladimíra Špidly zakázku bez výběrového řízení skutečně získala. Smlouvu o dodávce vozidel podepsal tehdejší ministr obrany Jiří Šedivý z prvního Topolánkova kabinetu na konci roku 2006. Kontrakt dosáhl výše 2,6 miliardy. Poslední z 588 vozů značky Tatra T-810 armáda převzala loni v prosinci.

Provize pro Stoška? 28 milionů

Odposlech toho, jaké okolnosti smlouvu provázely, pořídila vojenská tajná služba. Ta se do případu vložila kvůli podezření na manipulaci zakázky a možné uplácení. Zpravodajci sledovali celou skupinu vyjednávačů nákupu tatrovek několik let, středem zájmu byl pochopitelně Stošek.

Z odposlechů vyplývá, že mu Tatra díky zprostředkování zakázky vyplatila tučnou provizi 28,6 milionu korun. Z odposlechů, které má MfD k dispozici, vyplývá, že se o peníze dál dělil. V jednom z telefonátů naznačil, že část peněz jde lidem ve velmi vysokých funkcích. Podle zpravodajců dal část tajně dvěma manažerům Tatry Janu Valovi a Zbyňku Keislerovi.

Kvůli nákupu vozidel Stošek často navštěvoval náměstka ministra pro vyzbrojování Jaroslava Kopřivu. Schůzky mu sjednával Miloslav Vyplašil, který na ministerstvu pracuje dodnes. Zda část provize nakonec skončila u Vyplašila a Kopřivy, není z odposlechů jasné. Jisté naopak je, že právě přes Kopřivu Stošek celý obchod ovlivňoval. Paradoxem je, že ačkoliv z telefonátů vyplývalo, že vedlejším produktem zakázky bude mnohamilionová provize pro lobbisty, stát nakonec obchod s Tatrou Kopřivnice uzavřel.

Generální ředitel Tatry: „Smlouva s panem Štočkem je uzavřena podle platných zákonů.“

Adams na tuto informaci reagoval prohlášením, že když byl po svém nástupu do funkce šéfa firmy poprvé informován tehdejším ministrem obrany o existenci smlouvy mezi Tatrou a Stoškem, „důkladně jsme celou věc prověřovali“. „Dvě právní analýzy, které jsme si nechali zpracovat, ukázaly, že smlouva s panem Stoškem, jakkoli kriticky ji hodnotíme, je platně uzavřena podle českých zákonů, nelze ji bezdůvodně ukončit a Tatra je tedy povinna podle ní plnit,“ prohlásil ředitel.

Podnik si podle něj nechal také zpracovat forenzní audit od společnosti PricewaterhouseCoopers, aby zjistil, zda v souvislosti se zakázkou nezískal někdo z Tatry neoprávněné obohacení. „Ani tento audit neprokázal protizákonné jednání,“ uvádí Adams. Tím byly podle něj v té době možnosti Tatry ohledně vyšetřování případu vyčerpány. „Nyní zveřejněné informace vnášejí do případu zcela nové světlo,“ prohlásil dnes Adams.