Heger ustoupil, plomby pacienti platit nebudou

Praha - Obyčejné amalgámové plomby budou nadále platit zdravotní pojišťovny. Ministerstvo zdravotnictví zpoplatnění plomb z novely zákona o zdravotním pojištění vypustilo v reakci na nesouhlasné hlasy ze strany ODS. Původně se uvažovalo o tom, že by pacienti za běžnou plombu platili zhruba 400 korun. Pojišťovny by tak ušetřily miliardu ročně.

„V médiích proti tomu (zpoplatnění plomb) vystoupil poslanec Marek Šnajdr a výhrady měl i pan premiér, takže by to nemělo moc velký smysl předkládat,“ uvedl pro Hospodářské noviny ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09). Bez podpory ODS totiž nemá TOP 09 šanci návrh prosadit, protože proti se vyslovuje i levicová opozice.

„Abychom o této věci mohli vážně diskutovat, tak by musela být doprovázena dalšími reformními změnami. Například větší sociální ochranu pojištěnců. Vyjít jen s izolovaným návrhem, že chci zpoplatnit plomby, je nesmysl,“ vysvětlil pro HN postoj občanských demokratů poslanec Marek Šnajdr.

Zubaři jsou rozčarovaní

Zdravotní pojišťovny dnes stomatologům platí za jednu amalgámovou plombu 220 korun. Podle zubních lékařů však taková částka nepokrývá ani náklady na jejich práci. Za minimální částku, kterou v případě zpoplatnění chtěli vybírat, považují 400 korun.

Zubní lékaři jsou ze změny Hegerova postoje rozčarovaní, a to i navzdory tomu, že se ministr k tématu amalgámových plomb chce do roku 2012 vrátit. Podle prezidenta České stomatologické komory Pavla Chrze je stávající systém zdravotního pojištění neudržitelný a zubařská péče ve většině případů nezachraňuje život, jako se spíš stará o estetiku.

„Jestliže chceme odvádět dobrou práci moderními postupy za použití moderních technologií, musíme do tohoto rizika (rizika platby plomb) jít. Jsme ochotni do něj jít právě proto, že víme, že z veřejného zdravotního pojištění všechno uhradit nelze,“ uvedl již před časem Chrz.

Obyvatelé stotisícového Ústí nad Labem už s bolavými zuby nemusí o víkendu cestovat někam daleko.
Zdroj: ČT24