Hašek chystá kvůli dotacím žalobu na stát

Brno - Jihomoravský kraj možná podá kvůli proplácení evropských projektů žalobu na Českou republiku. Vláda podle hejtmana Michala Haška (ČSSD) kraje diskriminuje při spolufinancování záměrů s podporou regionálních operačních programů. Tento týden rozhodla, že obnoví sedmiapůlprocentní kofinancování, ovšem jen pokud o peníze žádá obec, město či nezisková organizace. Jedná se tak podle Haška o diskriminaci územní samosprávy.

Hašek upřesnil, že na příštím zasedání zastupitelstva předloží návrh na žalobu proti České republice. „Budeme požadovat doplacení závazků, které vyplývají z uzavřených smluv,“ uvedl. Kraj se prý musí chovat jako řádný hospodář.

Vláda zablokovala proplácení příspěvků na projekty podporované z regionálního operačního programu v srpnu, a to kvůli úsporám. Kraje proti tomu protestovaly. Kabinet později rozhodl, že stát bude spolufinancovat 7,5 procenta všechny projekty, které už byly podepsány nebo jsou součástí už vypsaných výzev, vyjma žádostí krajů. Pro ně by to znamenalo zvýšit svůj podíl financování na dvojnásobek.

Na jihu Moravy a Vysočině se schvalování projektů dotovaných z unijních peněz obnovilo ve středu. Výbor Regionální rady Jihovýchod schválil 28 projektů s celkovým dotačním objemem přes 660 milionů korun. Byl mezi nimi například nový průtah Lužicí na Hodonínsku a Těšany na Brněnsku nebo nový most v Domašově. Podpora se týká i výstavby dětských hřišť a brněnského planetária, kde vznikne moderní multivizuální centrum s přednáškovými sály a interaktivními expozicemi.