Soudy už rozhodly o některých stížnostech na volby

Plzeň - Krajský soud v Plzni odmítl první ze stížností na říjnové komunální volby. Lidovci v Domažlicích se domáhali přezkoumání volebních výsledků. Kvůli procesní chybě v jejich podání ale soud věc odmítl a nezabýval se jeho věcnou důvodností. Lidovci podle soudu podali návrh po zákonné lhůtě. Usnesení senátu dnes soud zveřejnil na své úřední desce. Krajský soud v Plzni obdržel celkem 15 stížností na obecní volby v západních Čechách, z toho osm v Plzeňském a sedm v Karlovarském kraji. Soud v Ostravě zase rozhodl o tom, že kandidát ODS Jan Stejskal byl zvolen do zastupitelstva v Krnově na Bruntálsku. Tamní komise mu totiž zapsala jen tři hlasy, ačkoliv správně mělo být 73 hlasů.

Lidovci se dopustili chyby tím, že svůj návrh, který doručili soudu e-mailem v poslední den zákonné lhůty, neopatřili certifikovaným elektronickým podpisem. Lhůta pro podání stížností končila 29. října v 16:00, soud dostal e-mail v 13:55 s oznámením, že originál návrhu je odesílán poštou. Protože ale e-mail neměl řádný elektronický podpis, soud ho nemohl považovat za písemný návrh, jímž se řízení zahajuje. „… soud na takové podání pohlíží, jako by nebylo učiněno,“ konstatuje v odůvodnění usnesení předsedkyně senátu Jana Daňková. Písemný návrh pak soud obdržel až 1. listopadu, tedy po zákonné lhůtě.

KDU-ČSL se v Domažlicích nedostala do zastupitelstva, získala 4,91 procenta hlasů a k získání mandátu jí chybělo pět plných kandidátek. U soudu se lidovci domáhali přezkoumání výsledků a kontrolního přepočtu ve všech volebních okrscích. Argumentovali tím, že v okrsku číslo 10 tři jejich kandidáti s nejnižším počtem hlasů získali jen po šesti hlasech. Přitom devět členů KDU-ČSL tvrdilo, že hlasovali pro celou kandidátku, tudíž kandidáti s nejmenším počtem hlasů by jich měli mít minimálně devět. Lidovci zároveň namítali, že v daném okrsku se výsledky sčítaly nejdéle z celé ČR - až do nedělního rána. „Domníváme se, že únava sčítacích komisařů by mohla hrát v dosaženém výsledku svoji roli,“ uvedli lidovci v návrhu.

Soud uznal, že komise v Krnově chybovala

Krajský soud v Ostravě rozhodl o tom, že kandidát ODS Jan Stejskal byl v nedávných volbách zvolen členem zastupitelstva v Krnově na Bruntálsku. Tamní volební komise mu podle soudu zapsala v jednom z okrsků jen tři hlasy, ačkoli správně to mělo být 73. Informoval o tom dnes Český rozhlas Radiožurnál s odvoláním na portál Justice.cz. Krnovské volby jako celek podle něj zůstávají platné a na politickém rozložení se nic nemění.

Podnět k soudu podali oblastní ODS i její kandidát Stejskal. Právě proto, že v jednom z okrsků získal jen tři hlasy se Stejskal do zastupitelstva nedostal. Dokud soud nerozhodl, nebylo možné konat ustavující zastupitelstvo. Povolební vyjednávání v Krnově bylo zatím bez výsledků. Vítězná ČSSD jedná o velké koalici s ODS, která skončila druhá. Dosavadní požadavky sociálních demokratů na rozložení sil v radě ale byly pro ODS nepřijatelné. „Beru to jako vážnou chybu, že není kontrolní mechanismus a nikdo nad těmi výsledky prostě nepřemýšlí,“ citoval dnes Radiožurnál nového člena krnovského zastupitelstva Stejskala.

Vydáno pod