Země V4 podpoří polská a maďarská témata při předsednictví EU

Karlovy Vary - Země visegrádské skupiny (V4) sdružující Česko, Slovensko, Polsko a Maďarsko podpoří jako celek témata prosazovaná při maďarském a polském předsednictví Evropské unii v roce 2011. Půjde mimo jiné o energetickou bezpečnost nebo odstraňování bariér mezi V4 a některými státy, které jsou členy EU už delší čas. Novinářům to dnes řekl prezident Václav Klaus po jednom z jednání V4 v Karlových Varech.

Podle Klause je energetická bezpečnost nejen prioritou Polska, ale za svou ji dnes přijala celá čtyřka. Jedním z důležitých projektů z této oblasti má být například obousměrné potrubí na Těšínsku, které má už od podzimu příštího roku propojit českou a polskou plynárenskou soustavu. Náklady na jeho stavbu z poloviny pokryje Evropská unie. „O energetické bezpečnosti budeme i nadále diskutovat a hledat společný jazyk,“ uvedl Klaus.

Bronislaw Komorowski, polský prezident: „Žijeme v době, kdy se všechno mění, naše země, společnost i my. Přeji si ale, aby tato skvělá spolupráce zůstala.“

Pál Schmitt, maďarský prezident: „Máme velké cíle a chceme jich dosáhnout díky visegrádské čtyřce. To není jen zájem Maďarů, ale nás všech.“

Václav Klaus, český prezident: „Pořád ještě země visegrádské čtyřky mají pocit, že mezi nimi a tou starou Evropskou unií jsou určité překážky, brzdy, bariéry.“

Klaus také poznamenal, že je rád, že se po čtyřech letech jednání V4 opět koná právě v České republice. „Myslím, že je dobře, že jsme pro tento summit vybrali nejzápadnější kout České republiky a Karlovy Vary. Vím, že to sem měli páni prezidenti sice hodně daleko a nic vzdálenějšího jsme už nemohli vybrat, ovšem Karlovy Vary si to zaslouží. Budeme tu projednávat řadu věcí důležitých pro naše země,“ řekl Klaus před začátkem jednání. Primátor Werner Hauptman poté nabídl k prohlídce i ochutnávce tradiční karlovarské artikly: Becherovku, lázeňské oplatky a léčivé lázeňské prameny.

Program prezidentů i jejich manželek se po slavnostním úvodu rozdělil. Prezidenty čeká oficiální jednání v hotelu Imperial a manželky navštíví sklárnu Moser. Samotné město si později prezidentské páry prohlédnou opět společně. Manželky prezidentů čeká v sobotu návštěva zámku v Bečově.

Visegrádská spolupráce není nijak institucionalizována, v politické rovině funguje na principu pravidelného setkávání jejích představitelů na různých úrovních. Jednou ročně se koná oficiální summit premiérů, v období mezi těmito summity vykonává vždy jedna ze zemí V4 předsednickou funkci. V červnu 2010 skončilo předsednictví maďarské a od 1. července předsedá V4 Slovensko.                                                          www.v42010.cz

Kvůli bezpečnosti platí ve městě přísný režim, který se dotkne i podnikatelů a návštěvníků. Přísně střeženo bude nejenom letiště v Olšových Vratech, ale i příjezdové komunikace do města a okolí hotelů Pupp a Imperial.

Vrcholem dnešního programu je slavnostní večeře v Grandhotelu Pupp pořádaná prezidentem republiky a paní Livií Klausovou. Karlovarský summit prezidentů visegrádské čtyřky se chystal několik měsíců předem. Zástupce visegrádské čtyřky hostí Karlovy Vary už potřetí. Před deseti lety tu bylo setkání premiérů a o pět let později i ministrů kultury.