Kalousek se ve sněmovně omluvil Paroubkovi za výrok o zbytnělém egu

Praha - Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) se ve sněmovně během interpelací nečekaně omluvil Jiřímu Paroubkovi (ČSSD) za svůj více než rok starý výrok o zbytnělém egu z kolotočářsko-mafiánského prostředí, který tehdy pronesl během schůze dolní komory. Kalousek prý tato slova vyřkl v rozjitřené atmosféře, kdy neovládl své emoce. Dnešní omluva směřovala i k Paroubkově rodině.

Na Kalouskův výrok upozornil při interpelacích sám Paroubek, když se na ministra financí obracel kvůli stížnosti na Davida Ratha (ČSSD). Bývalý předseda sociálních demokratů prý tehdejší výrok pochopil jako cílenou urážku, na výbor se ale neobracel. „Nikdy jsem nepůsobil jako kolotočář a vekslák, ani nikdo z mé rodiny,“ uvedl Paroubek, který proto žádal omluvu.

Kalousek sice nejdřívě zpochybňoval, že by jeho slova mířila přímo na Paroubka. „Rozhodně si nevzpomínám, že bych výrok mířil na Vaši adresu. Pokud jste to na sebe vztáhl osobně, tak důvod nechápu,“ podotkl ministr financí. Nicméně ho prý věc mrzí. „Omlouvám se všem, kteří měli důvod si termín vztáhnout na svou osobu,“ dodal.

Paroubek poté stáhl další interpelaci vůči Kalouskovi, ministr si ale i tak vzal slovo. „Když už přímo nejsem interpelován jako člen vlády, protože to skutečně byl spor mezi poslanci, rád bych řekl něco, co mi nedělá problémy, protože to tak cítím,“ začal Kalousek. Paroubka oslovil a vysvětlil mu tehdejší situaci s napjatou atmosférou. „Ten výrok nebyl úplně fér vůči Vám a především, a to mě mrzí nejvíc, vůči Vašim blízkým a Vaší rodině, kteří se tím oprávněně mohli cítit dotčeni a nemohli a nemohou se bránit. Prosím, abyste jim tlumočil mojí omluvu, Vám se omlouvám tady,“ řekl Kalousek.