Veselí nad Lužnicí trápí hustá doprava

Veselí nad Lužnicí - Ve Veselí nad Lužnicí se lidé už druhý den vyrovnávají s přehuštěnou dopravou, kterou městu přinesla oprava obchvatu. Ani dozor strážníků a policistů však dostatečně neochrání chodce a cyklisty před nebezpečnými situacemi. Špatná situace je tak i na přechodech. Problematický je zejména přechod u veselského mostu, kde se lidé bojí nejvíc. Po rekonstrukci mostu přes Lužnici se ukázalo, že je přechod nebezpečný i za běžného provozu.

Přes betonové nosníky nevidí řidiči značku ani chodce. Posunout přecházení na bezpečnější místo se městu zatím nepodařilo. Místem projede dopoledne také až 25 aut za minutu.

„My jsme samozřejmě museli jít do stavebního a územního řízení. Bohužel dřív to nešlo,“ řekl starosta Veselí nad Lužnicí Jaromír Novák (ČSSD). Místní obyvatelé se na nebezpečném přechodu bojí přecházet. Kolikrát se tam stane, že auto zastaví pouze na jedné straně. Se stížnostmi se však radnice setkavá i u přechodů, které odpovídají nejnovějším normám.

Reportáž Kristiny Vrkočové (zdroj: ČT24)

Chodce uprostřed ostrůvku kvůli značkám řidič často nevidí. A když se přiblíží k silnici, tak ho překvapí. „To už je vlastně poznatek, dá se říci někdy z října,“ doplnil Novák.

Navzdory zákazu a pokutám jezdí přes město i velké množství kamionů a pro cyklisty tak na silnici není místo.

Rekonstrukce obchvatu je nezbytná. Má zabránit ještě větší devastaci, ke které přispívá výstavba dálnice. Jsou to lokální opravy, které mají vydržet během výstavby dálnice. Obchvat se pro auta opět otevře nejpozději v úterý.