U Turnova komplikuje dopravu oprava poškozené silnice

Turnov (Semilsko) - Oprava záplavami podemleté vozovky komplikuje dopravu u Dolánek na hlavní silnici I/10 z Turnova na Harrachov. Až do Vánoc tam musejí řidiči počítat s čekáním a kolonami. Provoz na místě vede jen polovinou vozovky a řídí ho semafory. Podle Jana Stacha z libereckého Ředitelství silnic a dálnic ČR (ŘSD) by měly opravy skončit do 20. prosince. Silnici z Turnova na Harrachov využívají hlavně dopravci k cestě do Polska a z Polska a turisté mířící do západních Krkonoš.

U Dolánek komunikaci narušila voda z přívalových dešťů letos v srpnu a záplavy na konci září pak dílo zkázy dokončily. Vozovka je podemletá a silničáři musejí podloží zpevnit a zabezpečit a dobudovat opěrnou zeď. „Opravy přijdou podle odhadů na šest milionů korun,“ doplnil Stach.

Stavba u Dolánek ale není jedinou komplikací, která nyní na trase na motoristy čeká. Ve Velkých Hamrech se pracuje na dostavbě a rekonstrukci kanalizace a i tam je doprava svedena na polovinu vozovky a řízena semafory. V Hamrech by ale práce měly skončit už v polovině listopadu.

Výrazně se však uleví řidičům, kteří využívají k cestě do Krkonoš trasu po I/14 z Jablonce nad Nisou přes Smržovku a Tanvald. Po třech letech se oprava hlavního tahu blíží ke konci. Na desetikilometrové trase, kde ještě před pár týdny komplikovalo dopravu sedm úseků se semafory, je dnes provoz plynulý. „Silnice je z 95 procent hotová, ještě se tam ale pracuje a dokončit musíme do zimy vodorovné značení,“ poznamenal Stach. Rekonstrukce by tam měla být hotova do konce listopadu.

Vydáno pod