Za podvody s řidičáky v Ostravě dalších pět obviněných

Ostrava - Kvůli podvodům s řidičskými průkazy v Ostravě policie v těchto dnech obvinila dalších pět lidí. Celkem tak stíhá devět osob ve věku od 37 do 53 let. Mezi obviněnými jsou jak úředníci, tak instruktor či provozovatel autoškoly. Policisté kvalifikovali případ jako zneužívání pravomoci veřejného činitele, přijímání úplatků či podplácení a dále jako přečin zneužití pravomoci úřední osoby a přijetí úplatku.

Mezi klienty podezřelých nebyli řidiči, kteří by přicházeli na přezkoušení kvůli zabaveným řidičským průkazům v souvislosti s přestupky na silnici, ale mělo jít výhradně o žadatele o řidičský průkaz, pro které to byl první kontakt s autoškolou či zkušebními komisaři. Řidičské průkazy se za úplatu údajně dávali lidem, kteří neabsolvovali potřebné množství lekcí, či těm, kteří při závěrečných zkouškách nadělali řadu chyb.

Podrobnosti o machinacích policisté zatím nechtějí komentovat. „Vyšetřujeme jednání zkušebních komisařů při zajišťování výkonu státní správy na úseku získávání a zdokonalování odborné způsobilosti k řízení motorových vozidel i výkonu zkoušek z odborné způsobilosti k řízení motorových vozidel,“ řekla pouze mluvčí.

První obvinění padla koncem srpna. Kriminalisté zatkli tři pracovníky ostravského magistrátu a jednoho pracovníka autoškoly. Už tehdy policie počítala s tím, že skupina je početnější a že po shromáždění dostatku důkazů padnou další obvinění. To se potvrdilo v těchto dnech. „Policejní komisař 4. listopadu zahájil trestní stíhání pěti mužů ve věku od 37 let do 48 let, některým jsme sdělili obvinění z podplácení, jiným ze zneužívání pravomoci veřejného činitele,“ řekla mluvčí ostravské policie Gabriela Holčáková.