ČT: Úřednici a manažera zadržela protikorupční policie kvůli veřejné zakázce

Ostrava – Kvůli ovlivňování veřejné zakázky na rekonstrukci domu za 12 milionů korun zadržela minulý týden protikorupční policie v Ostravě dva lidi. Podle informací ČT je ve vyšetřovací vazbě vedoucí právního odboru z radnice městského obvodu Ostrava-Jih Hana Kalusová a manažer stavební firmy Bytostav Poruba Luděk Jahn.

„Policisté našeho útvaru zadrželi minulý týdne v Ostravě dvě osoby, ty byly obviněny v souvislosti se zadáváním veřejných zakázek,“ potvrdil pro ČT mluvčí protikorupční policie Roman Skřepek. Starosta největšího ostravského obvodu Karel Sibinský (ČSSD) o podezření na šéfku právního odboru věděl. „My celou dobu šetření tohoto případu s policií úzce spolupracujeme,“ dodal Sibinský.

Ve vazbě se ocitl také obchodně-technický náměstek společnosti Bytostav Poruba, která před rokem usilovala o zakázku za zhruba 12 milionů korun na rekonstrukci domu v jubilejní kolonii, už tehdy se na ni kriminalisté zaměřili. Podle informací České televize jsou oba podezřelí, že se domlouvali na postupu, díky němuž měl Bytostav zakázku získat. Jakmile však radní zjistili, že se kolem zakázky na rekonstrukci domu objevila podezření, zakázku okamžitě zrušili. Později ji vypsali znovu a dům v současnosti opravuje nově vybraná firma.

Reportáž Silvie Klekové (zdroj: ČT24)

Předseda představenstva a ředitel Bytostavu Pavel Ševčík tvrdí, že Jahn vždy „zastával stanovisko, že se ničeho nezákonného nedopustil.“ Také starostu Sibinského podle jeho slov Kalusová ujišťovala o své důvěryhodnosti s tím, že k žádnému ovlivnění zakázky nedošlo, ani k pokusu o něco takového. Vedoucí právního oddělení obvinili kriminalisté z pokusu o zneužití  pravomoci úřední osoby a sjednání výhody při zadání veřejné zakázky, náměstka Bytostavu za to, že jí pomáhal. Ředitel Bytostavu s odvoláním na firemní právníky uvedl, že vazba technického náměstka je nezákonná a že již právníci podali stížnost.