Do Václavic se nahrnou kamiony, místní se jim chtějí bránit

Hrádek nad Nisou (Liberecko) – Václavice u Hrádku nad Nisou se promění v malou dálnici. Ačkoli přes Václavice nevede žádná významná silnice, začnou zhruba za dva týdny touto hrádeckou městskou částí ve velkém projíždět kamiony mířící do firmy Benteler. Budou tudy objíždět uzavřenou Pobřežní ulici v Chrastavě. Obyvatelé Václavic jsou ze situace zoufalí a starosta Hrádku Martin Půta by chtěl kamiony odklonit jinam. Chrastavská radnice, která odklon přes Václavice prosadila, ale tvrdí, že jiná možnost není.

Pobřežní ulici v Chrastavě vážně poškodila letní povodeň. Dosud byla jednosměrně průjezdná, do konce listopadu ale začne její úplná uzavírka. Protože je Pobřežní ulice důležitá pro zásobování firmy Benteler, chrastavský odbor výstavby a územní stavby vyhlásil objízdnou trasu přes Václavice. „Odklonění přes Václavice je jediné rozumné řešení. Pokud nemají do Benteleru létat vrtulníky, musíme jít touto cestou,“ vysvětlil starosta Chrastavy Michael Canov.

Podle hrádeckého starosty Půty ale existují i jiné varianty. „Objízdná trasa byla schválena bez ohledu na jiné možné varianty zásobování chrastavského Benteleru. Pokud budou přes Václavice jezdit kamiony, rapidně se zde zhorší bezpečnost,“ uvedl Půta.

Podle ředitele obecně prospěšné společnosti Brána trojzemí založené v Hrádku Víta Štrupla by přes Václavice denně jezdilo až 80 čtyřicetitunových kamionů. „Václavičtí mají obavy o své zdraví i majetek. Komunikace má sice v celé délce nový povrch, ale konstrukčně neodpovídá zatížení, které by takové množství kamionů přineslo. Ani kapacita silnice neodpovídá takovému provozu,“ řekl.

Ve čtvrtek se ve Václavicích konalo veřejné jednání osadního výboru. Z něj vyplynulo, že obyvatelé této části Hrádku nad Nisou jsou připraveni se proti průjezdu kamionů bránit všemi možnými legálními prostředky.