Novodobí otrokáři v Plzni zneužívali rumunské dělníky

Plzeň - Čtyři novodobí otrokáři v Plzni násilím nutili 180 rumunských dělníků k práci. Ti pracovali 12 hodin denně za 500 korun na týden. Někteří řadu dní nejedli, byli vyhladovělí a celkově v zuboženém stavu. V bezvýchodné situaci se dělníci vzbouřili a při následné střelbě byl zraněn 20letý mladík. Násilníky, z nichž jsou tři cizinci, pak pozatýkala policie.

Zadržení byli obviněni z vydírání, omezování osobní svobody a pokusu ublížení na zdraví. Další podrobnosti případu policie nechce zatím s ohledem na složitost případu a pokračující vyšetřování sdělovat. Dvě skupiny cizinců se podle policejní mluvčí Martiny Kohoutové dostaly v pátek odpoledne do hádky kvůli slíbeným pracovním podmínkám v jedné z plzeňských soukromých firem.

„Kolem 14:00 cizinci telefonovali na tísňovou linku 112 s tím, že dochází k fyzickým atakům a dva z nich byli druhou skupinou odvezeni neznámo kam,“ popsala Kohoutová, co předcházelo zadržení čtveřice mužů. Případem se zabývají policisté městského ředitelství v Plzni ve spolupráci s krajským ředitelstvím. Spolupracuje také cizinecká policie, která mimo jiné zjišťuje podrobnosti o pracovních povoleních cizinců.

Telefon Karla Vovesného (zdroj: ČT24)

„V rámci humanitární pomoci nyní policisté ČR v souvislosti s tímto případem spolupracují s pracovníky magistrátu města Plzně, krajského úřadu, krajského ředitelství hasičského záchranného sboru a ministerstva vnitra,“ uvedla Kohoutová.

Rumunští dělníci odpoledne doslova obsadili magistrátní budovu na Chodském náměstí v Plzni a dožadovali se pomoci. Ministerstvo vnitra se rozhodlo asi 200 dělníků deportovat zpět do Rumunska. Bylo přistaveno několik autobusů a ještě během sobotního večera by měli všichni Rumuni odjet.