Heger nabízí lékařům ústupky, aby zůstali v Česku

Praha – Ministerstvo zdravotnictví chystá krizové scénáře pro případ, že čeští lékaři skutečně naplní své hrozby a hromadně odejdou z práce. Výpovědí už hrozí na čtyři tisíce doktorů. Ačkoliv ministerstvo jejich požadavky na zvýšení platů považuje za oprávněné, vyslyšet je zatím nemůže. Absolventům proto alespoň přislíbilo zlepšení podmínek pro získání první atestace a zrušení tzv. stabilizačních smluv.

Ministr zdravotnictví Leoš Heger si je vědom, že hromadné výpovědi mohou znamenat zavírání klinik. Nemocnice s nedostatkem personálu a s rizikem pro pacienta budou muset dočasně omezit provoz a zbylí doktoři začnou léčit v nemocnicích, které určí jejich zřizovatelé, tedy stát nebo kraj.

Češi se tak mají podle ministra připravit na to, že na ně lékaři budou mít míň času, budou se řešit jen akutní případy a na vše se bude déle čekat. Ministerský přístup lékaře pobuřuje. „Nenabízet řešení není žádné řešení. Nedovedu si představit, jak kraje, ve kterých hrozí odchodem 80 procent lékařů, úplně vypadnou ze sítě,“ varuje předseda lékařských odborů Martin Engel.

Reportáž Markéty Šenkýřové (zdroj: ČT24)

Lékaři se budou moci dříve věnovat svému oboru

Kampaň nespokojených lékařů „Děkujeme, odcházíme“ požaduje, aby jejich platy činily 1,5 až trojnásobek průměrné mzdy. Na to ale ministr Heger přistoupit odmítá. Uchlácholit aspoň mladé doktory chce ministr novými pravidly pro získávání atestací. Ta stará doktoři dlouhodobě kritizují – vadí jim například počet tzv. základních kmenů, kvůli kterým se často k vlastnímu oboru dostanou až po letech. Některé obory totiž svůj kmen neměly, a tak se dotyční lékaři mohli ke svému oboru dostat až za dva roky. „Pro lékaře, kteří dva roky po absolvování fakulty nepracují ve svém oboru ani jeden den, je to osobně demotivující a devastuje to ty obory,“ myslí si Martin Švestka ze sdružení Mladí lékaři.

Připravovanou vyhláškou, kterou slibovala už ministryně Jurásková, by k současným deseti kmenům mělo přibýt dalších šest. Prakticky všichni absolventi by se tak mohli rovnou věnovat svému oboru – projdou společnou částí a po dvou letech už budou moci vykonávat služby, pohotovosti a výkony.

Stabilizační smlouvy zřejmě skončí

Ministr chce zrušit i tzv. stabilizační smlouvy, kterými se musí mladý lékař, pokud chce na atestaci příspěvek od státu, upsat, že po zkoušce v Česku minimálně 5 let zůstane. Heger věří, že díky těmto ústupkům si část lékařů svoje hrozby rozmyslí a v novém roce do ciziny neodejde víc než 2 000 lékařů. Péče doma by se pak nemusela radikálně omezovat.

Lékařské odbory bojují za vyšší platy
Zdroj: ČT24