Důkazy pro kriminální kauzy jsou v ohrožení

Praha – Verdikty Ústavního soudu z poslední doby začínají komplikovat vyšetřování některých kriminálních případů. Podle ústavních soudců je totiž k prohlídkám nebytových prostor, tedy třeba i kanceláří a sídel firem, potřeba souhlas soudu. A tak důkazy, které policie v takových místech pořídila jen se souhlasem státního zástupce, jsou teď zpochybnitelné. Státním zástupcům tak může hrozit, že se v některých případech mohou dostat do důkazní nouze – a usnadnit osvobození podezřelého.

Každá prohlídka je zásah do soukromí, a to je třeba chránit, míní ústavní soudci a rozhodli, že stejně jako domovní prohlídku musí i ty jiné povolit soud. Rozhodnutí však vyvolalo problém – co s důkazy, které už policie bez povolení soudu pořídila? „Z dosavadních nálezů nevyplývá, že by ty důkazy získané v minulosti na základě zrušené právní úpravy byly procesně nepoužitelné,“ věří generální sekretář Ústavního soudu Tomáš Langášek.

Jak ale upozorňuje redaktorka Aktuálně.cz Sabina Slonková, první případ, kdy soud rozhodl o nepoužitelnosti takových důkazů, už existuje. „Proti prodejci z tržiště sloužilo jako důkaz právě padělané zboží zabavené jen s povolením státního zástupce. Soud však rozsudek zrušil a nařídil tu věc znovu projednat, přičemž už nedoporučil a neumožnil použít důkazy získané právě při té prohlídce,“ uvedla Slonková.

Reportáž Terezy Kručinské (zdroj: ČT24)

Ohrožena je kauza Bušiny i Krejčíře

Od letního nálezu Ústavního soudu už prohlídky jiných prostor vždy nařizuje soud. Problém se tak týká a bude týkat hlavně důkazů opatřených před jeho vydáním. Těch není málo a často figurují i ve známých kauzách hospodářské kriminality. "Mezi takovými případy je kauza Rathova tajemníka pana Bušiny, který je obviněn v kauze, v níž jde o 300 milionů korun. Další známý je případ Radovana Krejčíře," upozorňuje Slonková.

Pochybností o oprávněnosti důkazů nebudou váhat využít ve svůj prospěch obhájci obžalovaných. „Pokud hájím klienta a byla provedena prohlídka jiných prostor, na základě které byly nalezeny některé věci, které nejsou ve prospěch mého klienta, tak udělám všechno proto, aby k tomuto důkazu nebylo přihlíženo, neboť je nepřípustný,“ uvedl advokát Filip Princ. V řadě případů mají státní zástupci důkazy z více zdrojů. Připouštějí ale, že v některých kauzách se můžou dostat do důkazní nouze.